Belföld

2012.06.03. 22:04

Június 4. - Mi történt ezen a napon?

Június 4. Bulcsú névnapja, az év 156. napja a Gergely-naptár szerint.

Vas Népe

Bulcsú bizonytalan eredetű, régi magyar személynév. Jelentése: vért kibocsátó vagy vért keverő. A név első ismert viselője a X. századi Bulcsú, a kalandozó hadjáratok egyik vezére volt, aki többször járt követségben Konstantin görög császár bizánci udvarában, és ott megkeresztelkedett. I. Henrik bajor herceg csapataival szemben Augsburgnál vereséget szenvedett, fogságba esett és kivégezték. Bertha Bulcsú magyar író az Élet és Irodalomban publikált cikkeivel gyakran indított vitákat, így emlékezetes írása volt a Kesudió, amely az értelmetlenül behozott árucikkekre, a magyar külkereskedelem visszásságaira hívta fel a figyelmet a múlt század hetvenes éveiben.

Június 4. Magyarországon a nemzeti összetartozás napja – a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója.

Június 4-én történt: 1859-ben a magentai ütközetben az osztrákok vereséget szenvedtek a francia-piemonti haderőtől. 1912-ben Kovács Gyula képviselő a Parlament épületében pisztollyal sikertelen merényletet kísérelt meg Gróf Tisza István miniszterelnök ellen. 1916-ban az első világháborúban: megindult a Bruszilov-offenzíva, az orosz hadsereg nagyerejű támadása áttörte az osztrák-magyar hadsereg frontját a Luck-Kőrösmező-Brody-Csernowitz szakaszon. 1920-ban Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában aláírták a Magyarország területének kétharmadát elcsatoló trianoni békediktátumot. 1942-ben elkezdődött a Midway-szigeteki ütközet, amely fordulópontot hozott a második világháború Csendes-óceáni hadszínterén. 1989-ben Pekingben, a Tiananmen téren (a Mennyei Béke terén) a hatóságok tűzfegyvereket és páncélosokat bevetve brutálisan szétverték a diákok több napja tartó tüntetését, nem hivatalos becslések szerint a katonaság e véres akció során 3600 polgári személyt öltek meg. 1989-ben a szovjetunióbeli Ufa közelében kb. 780 személy vesztette életét egy robbanásos vasúti balesetben. 2002-ben felfedezték az 50000 Quaoar kisbolygót, amely a Pluto pályáján kívül kering. 2010-ben az Országgyűlés a Nemzeti összetartozás napjává nyilvánította június 4-ét.

Június 4-én született: 1942-ben Béres Ilona Kossuth-díjas magyar színésznő, kiváló művész, 1961-ben Gyurcsány Ferenc közgazdász, politikus, a Magyar Köztársaság volt miniszterelnöke, 1971-ben Noah Wyle amerikai filmszínész („Vészhelyzet” c. sorozat), 1972-ben Kolonics György olimpiai- és világbajnok magyar kenus, 1975-ben Angelina Jolie amerikai színésznő, 1985-ben Lukas Podolski német válogatott labdarúgó, 1986-ban Shane Kippel kanadai színész.

Június 4-én hunyt el: 1798-ban Giacomo Girolamo Casanova velencei író, kalandor, 1976-ban Latinovits Zoltán magyar színművész, 2004-ben Nino Manfredi olasz színész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!