Belföld

2002.02.26. 16:13

Kampányolás plakátokon

Szombathely (gom) – A négyévenkénti választási kampányok idején a pártok nemcsak a médiában, mérkõznek meg egymással, a késhegyre menõ politikai küzdelem megjelenik a közterületi falragaszokon, feliratokon, plakátokon is.

Mórocz Zsolt

A választási iroda vezetõhelyettese, dr. Szele Györgyi tájékoztatott, hogy a közterületi hirdetési felületek általában budapesti cégek tulajdonában vannak. Ahhoz, hogy ezeket használják, engedélyre van szükség, de meg kell felelni a reklámtörvénynek is. Minden pártnak a saját költségvetése szabja meg, hogy mekkora hirdetési felületet vásárol meg a magántársaságoktól. 1990 óta az önkormányzatnak is van hirdetési felülete a város 23 pontján, itt nem csak választáskor lehet hirdetést elhelyezni.
A szombathelyi önkormányzat saját hirdetõhelyeire elsõsorban lakossági híreket, közérdekû információkat helyeznek ki. (Lakossági fórumokra invitáló meghívók kapnak rajtuk helyet, vagy például az elbontásra hívják fel a helyiek figyelmét.) Ezek az állványok olyan helyeken találhatók, ahol sok ember megfordul: a Fõ téren, más tereken, a buszmegállókban, lakótelepeken, élelmiszerboltoknál. A pártok március 15-ig nem hirdethetnek ezeken a táblákon, mert a 2002. évi országgyûlési általános választásokról szóló központi hirdetményt helyezték el rajtuk.
A jelöltet állító pártoknak, szervezeteknek és a független jelölteknek március 15-éig kell jelentkezniük az önkormányzatnál, hogy nyilvántartásba vegyék õket, ezután sorsolással döntik el, hogy ki mekkora felületen hirdethet. Ezek a plakáthelyek is ingyenesen használhatók.
Külön önkormányzati rendelet szabályozza a hirdetménye és az állványok elhelyezését. Épület falára, kerítésre plakátot csak a tulajdonos hozzájárulásával lehet elhelyezni. A plakátot csak vízben oldható ragasztóval szabad felragasztani, hogy a választások után könnyen eltávolítható legyen. Az önkormányzat kizárólag a választási kampányra ideiglenes hirdetõtáblákat is felállít a város öt pontján: a Fõ téren, a Borostyánkõ Áruház elõtt, a Derkovits üzletközpont mellett, a Joskar-Olán a Mari ABC mellett, valamint a Károly Róbert utcai ABC mellett. A plakátokat a polgármesteri hivatal pecsétjével rakhatják fel a szervezetek. Külön rendelet jelöli meg azokat a helyeket, ahol tilos plakátot elhelyezni. Így állami, vagy önkormányzati hatóság épületén, mûemléken, vagy mûemlék jellegû építményen, helyileg védett épületeken, aluljáróban, szobrokon és emlékmûveken, közúti jelzõtáblákon, illetve villanyoszlopokon nem szabad plakátolni. (A helyileg védett épületek olyan lakóházak vagy egyéb építmények, amelyek egyedi védelem alatt állank. Például romantikus stílusban épült lakóház a Hollán Ernõ utca 13. szám alatt.)
A Mûvelõdési és Sportháznak, az MMIK-nak is vannak hirdetõfelületei, ezeken csak engedélyükkel lehet hirdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!