Belföld

2009.07.23. 22:04

Kétmilliárd lehet a büntetés, ha a bankok megsértik a fogyasztóvédelmi szabályokat

Budapest - A banki magatartáskódex betartását a bankok, szövetkezeti hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások esetében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hatósági jogkörben ellenőrzi, a kódex megsértése esetén pedig akár kétmilliárd forintig terjedő bírságot szabhat ki - tartalmazza a Kormányszóvivői Iroda csütörtöki közleménye.

MTI

A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a kormányrendeletet, amely szeptember elsejével teljes fogyasztóvédelmi hatósági jogkört biztosít a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF), így a jövőben a felügyelet jár el minden olyan esetben, amikor valamelyik ellenőrzése alá tartozó szervezet megsért bármilyen fogyasztóvédelmi szabályt 
    
A csütörtökön meghirdetett kormányrendelet tartalmazza azt is, hogy a PSZÁF megadhatja a bankoknak a lehetőséget a hitelszerződések kedvező feltételű módosítására. 
    
A Bajnai Gordon miniszterelnök és a magyarországi bankok vezetői között lezajlott múlt pénteki egyeztetés eredményeként a PSZÁF, a Bankszövetség és a kormány a Gazdasági Versenyhivatal bevonásával közösen dolgoz ki egy magatartáskódexet. A miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen a bankok vállalták, hogy amíg a banki szerződésmódosításról szóló magatartáskódex nem készül el, addig a következő két hónapban - vagyis szeptember végéig - nem módosítják egyoldalúan a szerződéseket.
     
Amennyiben a gazdasági környezet változása miatt erre mégis szükség van, a változtatási igényt indoklással együtt véleményezésre benyújtják a PSZÁF-nek. A Felügyelet a véleményét közzéteszi a honlapján a nyilvánosság számára. A bankoknak az ügyfél számára kedvező szerződésmódosításra természetesen ezt követően is lehetőségük lesz. 
    
A kódex többek között tartalmazni fogja a szerződésmódosítások feltételeit, a bankok tájékoztatási feladatait és tisztázza, hogyan kell eljárni, ha az ügyfél nem fizet. 
     
A kormány a múlt pénteki tárgyaláson egyúttal ígéretet tett arra, hogy kezdeményezi az augusztus 1-jén hatályba lépő, a szerződések egyoldalú szigorítását tiltó törvény módosítását, az ugyanis az eredeti célok fenntartása mellett több ponton is javításra szorul - áll a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!