Belföld

2009.08.24. 15:35

Kihallgatták Vona Gábort a rendőrségen: ez a gárda, nem az a gárda?

Budapest - Egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsították meg és hétfőn kihallgatták Vona Gábort a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Budapesten lévő, Teve utcai épületében; a Jobbik elnöke a gyanúsítás kapcsán panaszt tett.

MTI

"Felháborítónak tartom, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett, hiszen az, amivel vádolnak, teljesen alaptalan, panaszt is tettünk a gyanúsítással kapcsolatban" - mondta Vona Gábor a kihallgatását követően tartott sajtótájékoztatóján a rendőrpalota mellett. 

Vona Gábort a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombati, Szentendrén tartott avatóünnepségének rendezőjeként idézték be.   A Jobbik elnöke elmondta, hogy feljelentést tett ismeretlen tettes ellen "az augusztus 22-i jogszerűtlen rendőri intézkedések, és az ott elkövetett hivatali visszaélések kapcsán". Véleménye szerint "az elmúlt három-négy évnek egy újabb fejezetéhez érkeztünk, a nemzeti ellenállás politikai szárnyát közvetlenül is megpróbálják felszámolni" a párt elnökén keresztül. 
    
Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd - akinek beszéde alatt a rendőrök igazoltatták a magyar gárda egyenruhájában lévő mintegy 20 embert - a sajtótájékoztatón "megalapozatlannak és komolytalannak" nevezte azt a gyanúsítást, miszerint Vona Gábor, az új magyar gárda mozgalom vezetőjeként vett részt a szombati rendezvényen. Mint mondta, Vona Gábor az új mozgalom szervezésében, vezetésében nem vesz részt, annak csupán tiszteletbeli tagja.
    
Szerinte a magyar alkotmány és a nemzetközi egyezmények is garantálják, hogy egy feloszlatott szervezet tagsága dönthet úgy: más szervezeti formában, a feloszlatott szervezethez hasonló elvek mentén működik.  Az új magyar gárda mozgalom sem szervezetében, sem tagösszetételében nem azonos a feloszlatott szerveződéssel, így ennek a szervezetnek "az üldözése vagy felszámolása, vagy zaklatása jogellenes" - fűzte hozzá.  
    
A mozgalom ügyvédje közölte: indítványozták, hogy a Vona Gábor elleni büntetőeljárást azonnal szüntessék meg. A mostani kihallgatás beilleszkedik abba a sorba, amikor "a nemzeti érdekeket képviselő mozgalmak vezetőivel, tagságával szemben folyamatosan és tömegesen megfélemlítésre irányuló eljárásokat indítanak". 
    
A jogász hozzátette: a gyanúsításban szereplő vétségért három évig terjedő szabadságvesztés róható ki. Szerinte szombaton a Jobbik "családi napot tartott", amelyhez kapcsolódóan tettek esküt az új magyar gárda mozgalom tagjai. 
    
Kérdésre Vona Gábor elmondta: valószínűsíti, hogy lesznek újabb gárdista-avatások, ám erről nem őt, hanem a gárda vezetőit kell megkérdezni.
    
Vona Gábor gyanúsítotti kihallgatásával kapcsolatban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) hétfőn közleményben annyit tudatott: augusztus 22-én Szentendrén gyanúsítotti idézést adtak át "V. Gábor részére". A gyanúsított az idézésen megjelölt időpontban, hétfőn a hatóság előtt megjelent, és a hatóság egyesülési joggal visszaélés vétsége miatt hallgattak ki. A férfi a gyanúsítás ellen panasszal élt, az eljárást a PMRFK felderítő osztálya folytatja - közölte a rendőrség.


Vona Gábor, a Jobbik elnöke (b2) rendőrsorfal mögött távozik a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) Teve utcai épületéből, ahol előzőleg az egyesülési joggal való visszaéléssel gyanúsították meg kihallgatásán. Vona Gábort a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda augusztus 22-én, Szentendrén tartott avatóünnepségének rendezőjeként idézték be. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!