Belföld

2012.05.29. 10:07

Kinevezték az új minisztert és államtitkárokat, frakcióvezetőt választott a Fidesz

Kedden nevezte ki Áder János köztársasági elnök tárca nélküli miniszterré Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárrá Lázár Jánost, a Miniszterelnökség másik két államtitkárává pedig Szijjártó Pétert és Győri Tibort. Rogán Antal személyében pedig új vezetőt választott a Fidesz parlamenti frakciója.

MTI

Rogán Antal a Fidesz-frakció új vezetője

Megválasztotta frakcióvezetőnek Rogán Antalt a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja keddi ülésén - jelentette be a leköszönő frakcióvezető, Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján, ahol azt mondta, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárként a szociális deficit csökkentését képviseli majd kormányban. Rogán Antal elmondta, fővárosi közgyűlési mandátumáról lemond, polgármesteri és gazdasági bizottsági elnöki posztját viszont megtartja. Beszélt arról is, hogy június végén szűnhet meg a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárás.

Lázár János a frakcióvezető-választás után közölte: más jelölt nem volt a posztra, a döntés pedig "meggyőző és egyértelmű volt". Rogán Antal június 2-án veszi át a képviselőcsoport vezetését két évre, és egy nappal korábban, június 1-jei hatállyal lemond fővárosi közgyűlési mandátumáról. V. kerületi polgármesteri posztját viszont megtartja, csakúgy, mint egy ideig még a parlament gazdasági bizottságának vezetését. Utóbbiról azonban majd a frakciónak kell állást foglalnia.

Rogán Antal azt mondta, a Fidesz-frakció az elmúlt két évben az ország problémáira koncentrált, "a gazdasági válság ellenére nem felejtettük el, hogy az ország életének az újjászervezésére kaptunk felhatalmazást". A kormánypárti képviselőcsoportnak ezután, a következő két évben az átlagemberek gondjaira kell összpontosítania - jelentette ki, majd úgy fogalmazott: a józan ész alapján gondolkodik, és szeretné, ha a viták is így zajlanának a parlamentben.

 

 

Arra a kérdésre, hogy exporttevékenységet folytató cégek kaphatnak-e majd mentességet a pénzügyi tranzakciós illeték alól, Rogán Antal azt válaszolta: szeretnének minden érvet megfontolni, de "most sem a gazdasági érdekcsoportok véleményére vagyunk kíváncsiak". Fontosnak nevezte, hogy az ország külső gazdasági teljesítménye tovább tudjon javulni, így erre a szempontra szerinte mindenképpen figyelni kell. "Azt szeretnénk, ha ez az adó a pénzügyi spekulációt érdemben és tényleg adóztatná" - jelentette ki, megjegyezve, hogy több olyan módosítási szándék is felmerült a bankok részéről, amelyeket "valószínűleg így, változatlan formában" nem tudnak figyelembe venni, de a konzultációra készen állnak.

A jegybanktörvény módosítását firtató felvetésre Rogán Antal kifejtette: a Ház előtt fekvő jegybanktörvény-módosítás gyakorlatilag a brüsszeli bizottság kéréseinek, kérdéseinek megfelelően lett kialakítva. Ha vannak más szempontok, akkor azokat vagy egy másik törvénymódosítás során, vagy a jelenlegi jogszabály-változtatás utolsó szakaszába kell beilleszteni - jelezte.

Kérdésre kitért arra is, hogy június végén talán sikerül lezárni a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, amely "elődeinknek sosem sikerült".

Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár

Lázár János a sajtótájékoztatón új posztjáról, a Miniszterelnökséget vezető államtitkári tisztségről - amelyet június 2-ától tölt be - azt mondta: a Miniszterelnökség feladat- és hatásköre változni fog, bár "nem beszélhetünk kancelláriáról", de erősödik majd a koordinációs jelleg. Személyes felelősségének a szociális deficit csökkentését, az áldozatvállalás eredményeinek felmutatását tartja a politikus a következő két évben, és ezt fogja képviselni a kormányzatban is.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Nemzet információi szerint ő kaphatja meg az európai uniós pénzek felülvizsgálatának hatáskörét, az uniós "kasszakulcsot", Lázár János úgy reagált: felelőssége lesz abban, hogy a választókerületek fejlesztéspolitikai céljai megvalósuljanak. Megjegyezte ugyanakkor, "annyi kulcs van az asztalomon jelen pillanatban, hogy még válogatok, hogy most melyik kulccsal mit csinálok".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!