Belföld

2006.07.13. 02:29

Kockázatos a túlzásba vitt napozás

Szombathely - Napok óta erőteljes napsugárzásnak vagyunk kitéve. Aki teheti, ilyenkor napozik, hogy szép barna színe legyen, de ennek megvannak a veszélyei is - figyelmeztetnek a szakemberek.

Kostyák Bori

Az ózonréteg az ultraibolya-sugarak A és B típusát ereszti át, a bőrbe jutó káros sugarak felhalmozódnak az évek során, és bőrbetegségeket okozhatnak. Sokan úgy gondolják, hogy ha a strandon bekenik magukat, gyerekeiket, és nem mennek 11 és 15 óra között a tűző napra, nem eshet bajuk. 

Dr. Nagy Éva
bőrgyógyász szerint ez nem elég, különösen kisgyerekek esetében. A főorvos asszony azt tanácsolja, hogy kétéves kor előtt semmiképp se napoztassuk gyermekeinket, mivel az ő bőrük még nem tud olyan hatékonyan regenerálódni, mint a felnőtteké. A leégéstől maradandó károsodást is szenvedhetnek fiatal felnőtt korukban kialakulhat náluk a krónikus fénykárosodás. A betegség pigmenteltérésekkel, fehér, vagy barnás foltokkal kezdődik, de okozhat daganatos elváltozásokat is. A bőrráknak három típusa van a bazársejtes, a festékes és a szarutermelő daganat, ezek soha nem alakulnak ki előzmény nélkül - tudtuk meg dr. Nagy Évától. A bazársejtes daganat gyakran fordul elő az arcon, gyöngyházfényű göbcse formájában, ez a bőrrákok legkevésbé veszélyes formája. A melanoma, vagyis a festékes daganat okozója az esetek felé-ben a túlzásba vitt napozás. Ennél a típusnál az anyajegyek változására, szaporodására kell figyelni. A szarutermelő daganat gyorsan növő, fekély formályú, felhányt szélű elváltozás formájában jelentkezhet a bőrön, de akár a nyálkahártyán is - ismertette a leggyakoribb jellemzőket a főorvos asszony.

Hozzátette, hogy ha kellőképpen odafigyelünk bőrünk védelmére és a nem gyógyuló sebeket időben megmutatjuk szakorvosnak, akkor nagy százalékban elkerülhetők a daganatos megbetegedések. Dr. Nagy Éva felhívta a figyelmet arra, hogy a fényvédő krémek faktorszáma az UV-B sugárzás elleni védelmet jelenti, így ha napkrémet vásárolunk, nézzük meg, hogy UV-A sugarak ellen is véd-e a termék. Az UV-A nem károsítja ugyan közvetlenül a bőrt, viszont csökkenti védekezőképességét. A kétfajta ultraibolya sugár közül a B típus veszélyesebb. A szoláriumok fénycsöveiben ez a sugárzás csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem található, ezért a mesterséges barnulás kevésbé veszélyes, mint a napozás - mondta Leitgeb Attiláné, az egyik szombathelyi szolárium munkatársa.

A bőrünkön kívül a szemünkre is figyelnünk kell, mivel a szembe jutó UV-B sugarak gyulladást is okozhatnak. A feltűnően olcsó napszemüvegek hamis bizton- ságot adnak a szemnek, és ezáltal többet ártanak, mint használnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!