Belföld

2009.05.15. 20:20

Költségtérítés helyett adózó javadalmat adna a képviselőknek az MSZP

Budapest, - A magánszemélyekkel azonos módon és feltételekkel adóznának a jövőben az országgyűlési képviselők, a költségtérítésük pedig megszűnne - ezt tartalmazza a Göndör István (MSZP) által pénteken benyújtott, az alkotmányt is módosító törvényjavaslat. A javaslat parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kellene szereznie a Fidesz támogatását. Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint minden olyan megoldást elfogadhatónak tartanak, ami nem jár a képviselői tiszteletdíj emelésével, ugyanakkor hangsúlyozta: az MSZP téved, ha azt gondolja, hogy a képviselői költségtérítés ügyében kiírt népszavazást megakadályozhatja egy ilyen javaslat, a referendumnak ugyanis elsőbbsége van.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Költségtérítés helyett javadalom

Ha az Országgyűlés elfogadja az szocialisták indítványát, akkor 2010. január 1-jétől megszűnik a képviselők költségtérítése és kedvezménye. Göndör István, az MSZP frakcióvezető-helyettese azt indítványozza, hogy a képviselők a jövőben havonta "javadalomban" részesüljenek. Ez tiszteletdíjból - alapdíjból és pótdíjból - és pótlékból, illetve lakhatási támogatásból állna.
 
Megszűnne tehát a költségtérítés, az azt felváltó "javadalom" pedig - a magánszemélyekkel azonos módon - az szja-szabályok szerint adózna. Az új szabályok kimondanák, hogy a képviselők pótlékának mértéke attól függ, hogy milyen messze laknak Budapesttől, lakhatási támogatást pedig a vidéki képviselők kaphatnának a havi alapdíj 50 százalékának megfelelő összegben, egyik esetben sem nőne ennek mai összege. A jövőben költséget csak számla ellenében lehetne elszámolni az szja-adóbevallásban.

Kétharmados többség kell a változáshoz

Göndör István javaslatának parlamenti elfogadásához az MSZP-nek meg kell szereznie a Fidesz támogatását, hiszen a frakcióvezető-helyettes a kétharmados többséget igénylő, a képviselők tiszteletdíjáról, költségtérítéséről, kedvezményeiről szóló törvény címét, rendelkezéseit, és az alkotmányt is módosítaná. Répássy Róbert az MTI-nek azt mondta, hogy még nem alakították ki álláspontjukat a szocialista javaslatról, de a Fidesz nyitott az egyeztetésre. Ha lesz bármilyen tárgyalás az ügyben, akkor ezen a Fidesz részt vesz. Mint mondta, minden olyan megoldást elfogadhatónak tartanak, ami nem jár a képviselői tiszteletdíj emelésével.
 
Répássy Róbert ugyanakkor hangsúlyozta: súlyos tévedés, ha az MSZP azt gondolja, hogy a képviselői költségtérítés ügyében kiírt népszavazást megakadályozhatja egy ilyen javaslat, a referendumnak ugyanis elsőbbsége van.
 
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint nem kellene semmiféle új javaslattal kapkodni a képviselők költségtérítése ügyében, meg kell várni, mi lesz a parlament által is támogatott, Seres Mária által ez ügyben kezdeményezett népszavazással - közölte a KDNP szóvivője. "A KDNP úgy véli, várjuk meg, mi lesz Seres Mária kezdeményezésével, hiszen ezt a parlament egységesen megszavazta" - fogalmazott Halász Zsuzsa utalva arra, hogy az Országgyűlés április 14-én - csaknem egyhangúlag - elfogadta a Seres Mária által kezdeményezett, a képviselői költségtérítésről szóló népszavazás elrendelésére vonatkozó határozatot.    A KDNP szóvivője közölte: mindennek ellenére a javaslatot a párt elnöksége rövidesen megtárgyalja.

Az MDF üdvözli saját javaslatát

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) üdvözli, hogy most már az MSZP is egyetért a konzervatív párt korábbi kezdeményezésével a képviselői költségtérítés adóztatásával kapcsolatban - közölte az MDF az MTI-vel. A Dávid Ibolya jegyezte közlemény emlékeztet arra, hogy a párt már negyedévvel ezelőtt, februárban benyújtotta az MSZP mostani kezdeményezéséhez "kísértetiesen hasonló" módosító javaslatát, amelynek célja, hogy az országgyűlési képviselők, a polgármesterek és az önkormányzati képviselők költségtérítését a személyi jövedelemadózásról szóló törvény szerint kelljen elszámolni. Az MDF álláspontja szerint csak és kizárólag tételes elszámolás után részesülhetne ilyen típusú juttatásban a képviselő - hívta fel a figyelmet a dokumentum. 
  
A Magyar Demokrata Fórum már hosszú évek óta következetesen sürgeti "az álságos és homályos" képviselői költségtérítés rendezését. A költségtérítés 15 százalékos megadóztatása jelképes és nem elégséges lépés volt az igazságos és átlátható rendszer irányába - olvasható közleményben. 
 
"Ahogyan azt már korábban leszögeztük, módosító javaslatunk szerint megszűnne a képviselőknek ez az igazságtalan kiváltsága. Az MDF bízik abban, hogy ezúttal nemcsak szavak szintjén lesz egyetértés a pártok között, hanem végre törvény is rendelkezik majd az igazságos és átlátható képviselői javadalmazásról" - zárul az MDF állásfoglalása.
 
Az SZDSZ egyelőre nem ismeri a javaslat részleteit, a frakció hétfői ülésén alakítja ki álláspontját - közölte Győri Krisztina, a párt sajtófőnöke az MTI-vel.
 
Jelenleg az Alkotmánybíróság előtt van az az országgyűlési határozat, amelyben a parlament elrendelte Seres Mária képviselői költségtérítésről kezdeményezett népszavazását. A referendumon - amelynek költségeit négymilliárd forintra becsülik - arra a kérdésre várnak választ: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!