Belföld

2012.06.30. 01:54

Kórházak a kés alatt

Az egészségügyi struktúraváltásról szóló híradásokban van egy fontos mondat: július elseje után nem történhet meg, hogy bárki ellátatlanul maradjon.

Tribolt Lajos

A holnap életbe lépő új struktúrának úgy kell tehát működnie, hogy a betegérdekek ne sérüljenek. A háziorvosok és mentőorvosok részletes tájékoztatást kaptak, hova irányítsák, szállítsák a beteget. Nem kell aggódnia annak sem, aki jelenleg olyan osztályon fekszik, ahol megszűnik a fekvőbeteg-ellátás. Lesz egy átmeneti hónap, ezalatt itt kezelik tovább a pácienst, és később, ha szükséges, átszállítják egy olyan intézménybe, ahol folytatódhat az ellátása. A már kiállított beutalók is érvényesek maradnak. A változtatásokkal a területi elvet kívánják érvényesíteni az ellátásban, s az átszervezésről a háziorvosokat folyamatosan tájékoztatják majd. Fontos tudni azt is, hogy bármelyik intézmény van kijelölve a beteg számára, a sürgősségi ellátást mindenütt meg kell kapnia, s csak állapota stabilizálása után lehet őt továbbküldeni a kijelölt intézménybe. Az egy pillanatig sem lehet vitás: a magyar egészségügyre ráfér a „gyógyítás”. A kezelés sikere majd később derül ki. Mint ahogy az is, mit tapasztalnak a betegek. Többet kell-e utazniuk, többet kell-e várniuk? Javul-e az ellátás színvonala, esetleg romlik? Olyan kérdések ezek, amelyek megválaszolásával mondanak majd véleményt az átalakítás őket érintő részéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!