Belföld

2017.04.06. 19:26

Kormányinfó - Változatlan szja

Budapest - A kormány célja 2018-ban az államadósság további csökkentése, a 2,4 százalékos hiány és a négy százalék fölötti gazdasági növekedés - adott számot a jövő évi költségvetés tervezetéről Lázár János miniszter a kormányinfón.

A Miniszterelnökség vezetője három fontos célt jelölt meg a jövő évi büdzsével kapcsolatban: a teljes foglalkoztatás érdekében szükséges lépések megtételét, a családok támogatását és a biztonság garantálását. A legfontosabb a gazdasági stabilitás biztosítása - hangoztatta. Kérdésekre pedig azt is közölte, hogy jövőre változatlan mértékű személyi jövedelemadót (szja) terveznek és a honvédelmi kiadások emelésével számolnak. A tárcavezető beszámolt továbbá arról, hogy a kormány még idén megkezdi az e-számla bevezetését, egy év türelmi idővel.

A kormány áttekintette Paks II. helyzetét is - tudatva, hogy megkezdődött a bővítés műszaki és pénz-ügyi szerződésének hatályba léptetése. A cél, hogy ősszel átadják a munkaterületet az orosz félnek, így 2018-ban megkezdődhet a beruházás megvalósítása. A tervezett BKV-sztrájkról Lázár János azt mondta: a fővárosnak és a kormánynak is érdeke, hogy a közlekedési vállalatnál dolgozók normálisan keressenek.

Hangsúlyozta: egy elhúzódó munkabeszüntetés senkinek nem lenne jó.Kérdésre arra is kitért, hogy az európai ügyészség létrehozását Magyarország nem támogatja, mert ehhez az alapszerződés módosítása kell, csak önkéntes lehet a csatlakozás, és azt is figyelembe kell venni, hogy egy ország igazságszolgáltatási rendszerének kialakítása a nemzeti szuverenitás része. A Szemerkényi Réka washingtoni nagykövet visszahívásáról szóló felvetésekre közölte: államigazgatási döntésről van szó, és nincs köze ahhoz, hogy a diplomata nem tudott tető alá hozni egy találkozót Orbán Viktor kormányfő és Donald Trump amerikai elnök között.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes teheráni látogatásával, a Magyarország és Irán közötti nukleáris együttműködéssel kapcsolatban Lázár János azt mondta: Orbán Viktor korábbi iráni látogatásakor született elhatározás egy oktatási, tudományos, kutatási célú „mini nukleáris erőmű” közös létesítéséről. A felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatban Lázár János kiemelte: az oktatás területén egyenlő esélyeket akarnak, világos versenyszabályokat, hogy a magyar egyetemek versenyhátránya megszűnjön.

Kifejtette: felmérték a Magyarországon működő külföldi egyetemeket, ennek eredménye lett egy jelentés, és abból következett a törvény. Más országok szabályozásából látható, hogy az állam a szuverenitási jogával élve mindenhol szabályozza a külföldi egyetemek alapítását, működését - közölte, hozzátéve: úgy látja, az ügyben politikai hisztériakeltés zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!