Belföld

2009.10.15. 06:38

Kövér magabiztos: ledolgozhatatlan a Fidesz előnye

Kövér László bízik abban, hogy a Fidesz kormányra kerülése után kezdődő elszámoltatások következtében volt miniszterek is bíróság elé állnak majd. A Fidesz országos választmányának elnöke az MTI-nek adott interjújában leszögezte: pártja jelenlegi előnye az MSZP számára már ledolgozhatatlan.

MTI

Kifejtette: ha a Fidesz kormányra kerül, mindenképpen el kell számoltatnia az MSZP-t, hiszen az, hogy az ország "ilyen mélységbe zuhant", nem maradhat következmények nélkül. Rámutatott: a számonkérés ma már nemcsak a Fidesz törzs- és radikális szavazóiban fogalmazódik meg, hanem azokban is, akik korábban a szocialistákra szavaztak. Az emberek ugyanis úgy látják, azért jutott ide az ország, mert "politikai rendszerré vált a lopás".
   
Nem lesz feljelentésügyi államtitkár - szögezte le. "Nem szeretnénk a politikai bosszú látszatát magunkra venni, ezért nem fogunk huszadrangú hivatalnokokkal szemben méltánytalan eljárásokat kezdeményezni, mint az MSZP tette Keller László államtitkársága alatt" - fogalmazott.
   
Az átadás-átvétel eddig formálisan működő procedúrájának kicsit komolyabban vételéről lesz majd szó; azaz a kormányváltás után a miniszterek, államtitkárok feladata lesz, hogy eldöntsék, kezdeményeznek-e akár büntetőjogi lépéseket az általuk vélelmezett jogsértések ügyében - mondta a fideszes politikus.
   
Arra a kérdésre, szerinte volt miniszterek állnak-e majd bíróság elé, azt válaszolta: "nagyon remélem, ebben bízom". Az esetleges vizsgálandó ügyek közül példaként a sukorói kaszinó-beruházást említette, amely "a pofátlanságnak az a szintje, amely a legrosszabb álmainkban sem merült fel".
   
Kövér László reméli, megtalálják a jogi útját annak, miként lehet felelősségre vonni például a volt miniszterelnököt és a pénzügyminisztert azért, mert szerinte egész egyszerűen elcsalták a 2006-os választásokat azzal, hogy a 2005-ös költségvetés adatait nyilvánvalóan tudatosan meghamisították a választási győzelemért.
   
"A cél a jogi útra terelés, a nyilvánosságra hozatal a minimum" - összegezte.
   
Szerinte azért kell a szocialista kormány számonkérését elvégezni, mert a rendszerváltás óta tartó "erkölcstelenség folytonosságát" le kell zárni, hogy 2010-től már ne a múlttal kelljen hadakozni.
   
Leszögezte: a Fidesz nem ígérheti azt, hogy kormányra kerülésével automatikusan javulni fog az életszínvonal, de a Fidesz és az MSZP kormányzati filozófiája teljes mértékben eltérő: az ellenzéki párt esélyt adna az embereknek arra, hogy a bennük rejlő ambíciót, tudást hasznosítani tudják, ezzel szemben a szocialisták a középréteget "sanyargatják".
   
Kövér László a Fidesz-kormány első szimbolikus lépésének a politikai osztály önmagán való takarékoskodásának törvénybe foglalását nevezte: a parlament és az önkormányzati képviselő-testületek létszámának, valamint az állam méretének radikális csökkentését kell szerinte végrehajtani.
   
A politikus az elmúlt nyolc év egyik legnagyobb veszteségének a magyar államigazgatás lezüllesztését tartja. Szerinte szétesett a jogalkotás, hiszen ma már gyakorlatilag ki nem hirdetett jogszabályok végrehajtását is elvárják az önkormányzatoktól. "A magyar államigazgatás ilyen mélyen talán Kun Béláék idejében volt" - fogalmazott.
   
A Fidesz választási győzelmét firtató kérdésre Kövér László azt felelte: a párt elért előnye az MSZP számára ledolgozhatatlan, ha "semmilyen rendkívüli tényezőt nem veszünk számításba". Hozzátette, hogy legfeljebb az előny mértéke módosulhat.
   
Hangsúlyozta: a Fidesznek sokkal jobban kell mozgósítani szavazóit mint 2002-ben, amikor ez ügyben nagy hibát követett el.
   
A választási kampány milyenségét firtató kérdésre a választmány elnöke azt válaszolta: egy vészesen kibontakozó, látens választási koalíciót lát az MSZP és a Jobbik között. Ennek magyarázataként azt mondta, hogy "némely helyen a jobbikosok semmivel sem használnak elegánsabb eszközöket, mint az MSZP-sek, és a közös nevező is megvan: mindketten a Fideszt tekintik közös ellenségnek".
   
Szerint a Fidesznek egy MSZP-vel szembeni negatív kampánnyal nem nagyon kell foglalkozni: "ha az ember kinyitja bármelyik sajtóorgánumot, például a Népszabadságot, annál többet nem kell mondani".
   
Az ellenzéki párt számára az igazán nagy kihívás az lesz, miként tudja a jövőt úgy felrajzolni a kampányban, hogy az ne tartalmazzon túlzó, hiteltelen ígéreteket, de adjon valamilyen perspektívát az embereknek - mondta.
   
"Ha nem találjuk meg a módját a társadalomépítésnek, a társadalom önszervező képessége megerősítésének, ha nem tudjuk azt az ördögi kört megtörni, hogy itt csak az állam tud generálni társadalmi folyamatokat, akkor hosszú távra nem érünk el semmit" - fogalmazott Kövér László a Fidesz előtt álló legnagyobb feladatról.
   
A nemzetbiztonság átalakítási terveivel kapcsolatban a választmányi elnök azt mondta: egyelőre csak elgondolások léteznek a párton belül, a cél az, hogy megpróbálják felülvizsgálni a rendszerváltáskor kialakult struktúrát. Ha a Fidesznek sikerült kétharmados parlamenti többséget szereznie, akkor a párt felelőssége, hogy miként tud ezzel gazdálkodni; ha nem lesz meg a kétharmad, akkor meg kell kísérelni újraindítani az ellenzékkel való megegyezés folyamatát.
   
"Olyan mértékben veszítette el a hitelét, a bizalmat a hivatal, hogy most minimum a Nemzetbiztonsági Hivatalt fenekestül fel kell forgatni", mert már nem képvisel olyan értéket, amit egy radikális átalakítás kockáztatna - mondta az ellenzéki politikus.
   
Ha felkérnék a titkosszolgálatok újbóli felügyeletére, Kövér László elvállalná, hiszen nem lát ennek ellenkezőjére semmilyen okot. Mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy jelentkezik erre a feladatra. Kiemelte: ez attól is függ, hogy milyen szerkezetben működik majd a kormány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!