Belföld

2012.04.03. 16:04

Kövér nem költözik a Sándor-palotába

A köztársasági elnöki feladatokat az új államfő megválasztásáig ellátó Kövér László nem teszi át székhelyét az Országházból az elnöki hivatalnak otthont adó Sándor-palotába - válaszolta az MTI érdeklődésére Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke kedden.

MTI

A sajtófőnök elmondta: Kövér László védelmét továbbra is a Köztársasági Őrezred látja el. Tájékoztatása szerint a politikus az államfői programok közül azokon vesz részt, amelyek feltétlenül szükségesek, illetve halaszthatatlanok.

Kövér László jövedelme sem változik - közölte Altorjai Anita.

Schmitt Pál hétfőn mondott le a köztársasági elnök megbízatásról. Utódját harminc napon belül kell megválasztania a parlamentnek.

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Ez idő alatt a szintén fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

Sonnevend Pál alkotmányjogász az MTI-nek hétfőn azt mondta: a korábbi alkotmányos szabályozás is úgy rendelkezett, hogy ha megbízatása megszűnt, a köztársasági elnök hatásköreit az új elnök hivatalba lépéséig az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Az új alaptörvény január 1-jei hatályba lépésével azonban a helyettesítési jog tágult, megszűnt ugyanis az a korlátozás, hogy az államfői jogkört átmenetileg gyakorló házelnök nem élhet a köztársasági elnök vétójogával, illetve hogy kegyelmezési jogköre korlátozott.

A vonatkozó kormányrendelet szerint egyébként a köztársasági elnök és a miniszterelnök állandó védelmét a Terrorelhárítási Központ szervezi meg és hajtja végre. A többi erre jogosult állami vezető, vagyis a házelnök, az Alkotmánybíróság elnöke, a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész állandó védelme a Köztársasági Őrezred feladata.

Kövér László - az Országgyűlés honlapján elérhető adatok szerint - házelnökként bruttó 1,7 millió forint tiszteletdíjra jogosult, amit 626 ezer forintos választókerületi pótlék és 116 ezer forint lakhatási támogatás egészít ki. A köztársasági elnök havi tiszteletdíja a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese, nagyjából 1,5 millió forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!