Belföld

2010.08.04. 11:55

Közvélemény-kutatók: 60 százalék felett a kormánypártok támogatottsága

Az országgyűlési választás után emelkedett, az elmúlt hónapban kissé mérséklődött, de továbbra is az áprilisinál magasabb a Fidesz-KDNP támogatottsága a közvélemény-kutatók július végén elvégzett felmérései szerint.

MTI

Azaz a kormánypártok a biztos szavazók több mint 60 százalékának szavazatára számíthatnak, miközben az ellenzéki pártok egyike sem tudta számottevően gyarapítani táborát.

A Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány, a Szonda Ipsos és a Tárki július második felében végzett kutatásai egyaránt a Fidesz-KDNP elsöprő fölényét mutatják.

A Szonda Ipsos adatai alapján az összes megkérdezett 37 százaléka a Fidesz-KDNP-t, 12 százaléka az MSZP-t, 9 százaléka pedig a Jobbikot támogatja. Az LMP 3 százalékon áll. A biztos szavazók körében 43 százalékos a kormánypártok előnye: őket 61, az MSZP-t 18 százalék választaná "most vasárnap", míg a Jobbik 14, az LMP pedig 4 százaléknyi voksot kapna.
 
Az intézet ebből azt a következtetést vonta le, hogy a "győztes húzás" jelensége nem bizonyult tartósnak, mivel a kormánypártok júliusban csaknem annyi szimpatizánst veszítettek, mint amennyit az áprilisi választások után újonnan szereztek. A Fidesz-KDNP 61 százalékos támogatottsága azonban ezzel együtt is nyolc százalékkal magasabb, mint a pártszövetség április 11-i eredménye. Ennek egyik oka az lehet, hogy az összes megkérdezett körében csupán 50 százalékos a választási kedv, míg a Fidesz-szimpatizánsok 71 százaléka újból elmenne szavazni – mutat rá a Szonda Ipsos.
 
A kutatás szerint az MSZP őrzi mintegy egymillió fős táborát. A szocialisták továbbra is az ötven év felettiek és a fővárosiak körében állnak a legjobban: ezekben a csoportokban nagyjából feleannyi szavazójuk van, mint a kormánypártoknak.

A Fidesz-tábor elbizonytalanodásáról számolt be a Tárki is, megemlítve, hogy a kormánypártokat a teljes népesség 39, a biztos szavazók 62 százaléka támogatja. Ez utóbbi ugyan jobb eredmény, mint amit a Fidesz-KDNP az áprilisi választáson elért, alacsonyabb azonban az elmúlt hónapokban mért 65-70 százalékos szintnél – hangsúlyozza az intézet.
 
A Tárki kutatása alapján az MSZP 20 százalékon áll a biztos szavazó körében, ez kedvezőbb az utóbbi hónapokban mértnél. Az új parlamenti pártok közül az intézet adatai szerint a Jobbik 11, az LMP pedig 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az előbbi esetében ez több mint öt százalékkal elmarad a párt országgyűlési választási eredményétől.

A Századvég júliusi kutatása azt jelezte, hogy a kormánypártok támogatottsága a négyszerese a szocialista párténak: a Fidesz-KDNP az összes megkérdezett 46, a biztos szavazók 64 százalékának voksára számíthat, szemben az MSZP 12, illetve 16 százalékos népszerűségével.
 
A teljes népesség körében a Jobbik 8, az LMP 6 százalékon áll, a biztos szavazók között pedig 10 és 8 százalékon - azaz a Századvég adatai alapján a Jobbik népszerűsége csökkent április óta, a Lehet Más a Politika viszont megtartotta táborát.
 
A legnagyobb Fidesz-előnyt a Nézőpont Intézet mérte július második felében: kutatásuk szerint az összes megkérdezett több mint fele (54 százalék) szavazna a kormánypártokra, miközben az ellenzéki pártok egyike sem lépné át a tízszázalékos határt. A felmérés azt mutatja, hogy a Jobbik 8 százalékos eredményével megelőzte a teljes népesség mindössze 6 százalékának szimpátiáját élvező MSZP-t; az LMP-t 5 százalék támogatja.

Az aktív szavazók között a Fidesz 62, a Jobbik 10, az MSZP 7, az LMP pedig 4 százalékon áll a Nézőpont szerint, amely tehát az intézetek közül egyedüliként azt tapasztalta, hogy a szocialisták támogatottsága jelentősen csökkent a parlamenti választás óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!