Belföld

2011.05.11. 15:42

Lemondott mandátumáról a jobbikos képviselő

A jobbikos Samu Tamás Gergő szerdán lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról. A politikus azt követően hozta meg elhatározását, hogy Fővárosi Bíróság kedden hivatalos személy elleni erőszak miatt jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte őt.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Samut Tamás Gergő szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, döntését egyedül, és annak ellenére hozta meg, hogy igazságtalannak tartja a jogerős bírósági ítéletet, mivel - mint mondta -, aki ellen korábban tüntetett, még mindig szabadlábon van.
   
Hozzátette: a kezdetektől, 2006-tól részt vett a Gyurcsány-ellenes megmozdulásokban, amelyek 2008-ban annak ellenére sem szakadtak meg, hogy az akkori parlamenti ellenzéki kifarolt azok mögül és cserben hagyta a tüntetők céljait.
   
Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője hangsúlyozta: a rend és igazságosság oldalán álló Jobbik tudomásul vette elhatározását, Samu Tamás Gergő területi listán szerzett mandátumának utódlásáról pedig később döntenek.
   
A szóvivő szerint a Jobbik továbbra is kiáll politikusa mellett és botrányosnak tartja, hogy az "ország tönkretevői" jelenleg is "folytathatják ámokfutásokat" a parlamentben.
   
Mirkóczki Ádám úgy gondolja, nem Samu Tamás Gergőnek kellett volna bíróság elé állnia, hanem "Gyurcsány Ferencnek és társaiknak, akiknek már réges-régen börtönbe lenne a helyük". A Jobbik azt látja, hogy a Fidesz nem a valódi bűnözők ellen, a közbiztonság és a kisemberek érdekében használja fel kétharmados többségét, az "országot elmúlt években tönkretevők" pedig továbbra ugyanolyan biztonságban vannak a parlamentben, mint korábban - fejtette ki a párt szóvivője.
   
A szóvivő megjegyezte továbbá, hogy a fideszes képviselők korábbi, "Pintér Sándor belügyminiszter által jogszerűtlennek tartott" kordonbontásának később nem lett következménye.
   
Samu Tamás Gergő ügyében a másodfokú bíróság nagyrészt helyben hagyta a Pesti Központi Kerületi Bíróság által 2010 októberében első fokon kiszabott tíz hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és a 300 ezer forintos pénzbüntetést. Ugyanakkor annyiban súlyosította a korábbi döntést, hogy mellőzte a büntetett előélet alóli előzetes mentesítést, a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak vádpontjában pedig még a társtettesi elkövetést is megállapította. Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él az ítélet miatt.
    
Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke kedden az MTI-nek elmondta: a jobbikos politikusnak az ítélet következtében vagy le kell mondania mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!