Belföld

2012.01.29. 16:47

LMP - Jávor Benedek Schiffer András utódja

Jávor Benedeket választotta frakcióvezetőnek az LMP budapesti kongresszusa vasárnap – értesült az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

MTI

 Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökét az esemény alatt tartott frakcióülésen jelölték, és a jelölést a kongresszus résztvevői is megerősítették.
   
Az LMP-nek az után kellett új frakcióvezetőt választania, hogy Schiffer András lemondott a posztról.



Jávor Benedek az emberek közé szeretné vinni a politikát

 Jávor Benedek a Parlamentből az utcára, az emberek közé szeretné kivinni a politikát – ezt az LMP vasárnap megválasztott új frakcióvezetője mondta el a párt kongresszusa közben tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta: nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a parlamenten kívüli eszközökre, mert úgy látják, hogy a kormány „gyakorlatilag formálissá tette” az Országházban végzett munkát.
   
Az úgynevezett Új ellenállás keretében az LMP közvetlen kapcsolatot akar létrehozni a választókkal, és olyan tömegtámogatást szeretne teremteni, amely képessé teszi a pártot, illetve az ellenzéket arra, hogy 2014-ben leváltsák az Orbán-kormányt.
   
Hangsúlyozta: mobilizálni kell azt a több mint négymillió szavazót, akik jelenleg egyik parlamenti pártot sem támogatják, ezért az LMP nekik akar alternatívát felkínálni.
   
A politikus egyúttal megköszönte elődje, Schiffer András munkáját, amelynek eredményeképpen az LMP „egy szakmailag hiteles, ütőképes és politikailag hatékony párttá tudta formálni magát”. Hangsúlyozta, hogy alapvetően a Schiffer András által megkezdett munkát szeretné folytatni, és az LMP továbbra is számít majd a volt frakcióvezető tapasztalataira.
   
Azt viszont különbségként említette, hogy miután más habitusúak, ezért ő jobban szeretne támaszkodni a frakcióelnökségre és a párt más képviselőire.
   
A sajtótájékoztatón részt vett a szombaton képviselővé választott Szél Bernadett is, aki a hétvégén meghozott döntéseket sorolva elmondta, hogy pártjuk nem vesz részt az Ellenzéki Kerekasztal munkájában.
   
Kitért arra is, hogy idei költségvetésük fókuszába a regionális hálózatok építését helyezik.
   
A szervezetfejlesztés kérdéskörére áttérve hangsúlyozta, hogy alapvetően meghagyják a jelenlegi struktúrát, de növelik a nők részvételét, és „áramvonalasabbá teszik” a párt működését.    Áttekintették a társelnöki rendszerre vonatkozó javaslatot is, de végül nem az kapott többséget – tette hozzá egy kérdésre válaszolva.
   
Jávor Benedek egy kérdésre válaszolva közölte, hogy többlépcsős eljárás végén választották frakcióvezetővé, és a végső szavazásnál a képviselőcsoport egyhangúlag támogatta a személyét. Hozzátette: az addig vezető folyamat során pedig körülbelül kétharmados támogatottságot kapott mind a kongresszustól, mind a frakciótól.
   
A Haza és Haladás Alapítvány nem állampolgári mozgalom, ezért a velük való együttműködés nem is szerepelt a kongresszus napirendjén – felelt egy kérdésre. Hozzátette, hogy az LMP azokkal a civil mozgalmakkal akar elsősorban együttműködni, amelyek a társadalom jelentős tömegeit tudják megmozgatni.
   
Végül egy kérdésre válaszolva azt is hangsúlyozta, hogy az LMP-t terhelő konfliktusokat az utóbbi hetekben tisztázták.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!