Belföld

2012.01.12. 17:52

Lovag lesz az orvos: dr. Széll Kálmán az életminőség fejlesztéséért

A Magyar Kultúra Lovagja elismerést kapja Prof. Dr. Széll Kálmán Ph.D orvos, emeritus főiskolai tanár január 22-én az "Életminőség fejlesztéséért."

Merklin Tímea

A Magyar Kultúra Lovagrendje nemzetközi tanácsadó testülete javaslata alapján hozta ezt a döntést a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriuma. A professzort az Intenzív Osztályért Alapítvány (Szombathely) és Csurgóforrás Alapítvány (Telekes) terjesztette fel erre az elismerésre pályázat útján.

- Minden dicséretnek, jutalomnak örül az ember, de van egy olyan gondolatom is, hogy nem lett volna erre alkalmasabb ember? Azt is gondolom, hogy meg kell öregedni, hogy az ember lovagi címet kapjon? Ha meghaltam volna hetven évesen, nem lovagként halok meg - fűzte a kitüntető cím híréhez dr. Széll Kálmán.
 
- Az érzéstelenítés-tanról, a fájdalommentességről, az altatást végző szakmáról van szó az esetemben, az intenzív betegápolásról, Szombathelyen én alapítottam ezt az osztályt. Ezeket vették figyelembe, mikor az én személyem szóba került. Úgy gondolom, minden orvosnak kötelessége, hogy a lehetőségeihez és az adottságaihoz képest csináljon valami jobbat, mint ami volt, hogy az utódoknak jobb legyen. Meg kell haladni az elődöket. Ez a fejlődés. Hiszek a fejlődésben. Az utódaimtól is azt várom, hogy javítsanak a jelenlegi helyzeten. -

Prof. dr. Széll Kálmán történelmi család tagja, iskoláit Kőszegen a Hunyadi Mátyás Honvéd Katonai Alreál és a nagyváradi Gábor Áron Honvéd Tüzérségi Hadapród Iskolában végezte.

"Lovagias tettei" közé sorolják, hogy a világháborút követő tanulmányai által a hazai aneszteziológia és intenzív terápia egyik úttörője. A Markusovszky Kórház intenzív osztályának megalapítója. Szakmai, közéleti, tudományos és egyházi szervezetek vezetője, illetve tagja. Közel háromszáz írásában jelentősek orvostörténeti művei is.

Küldetésének tekinti a kimagasló értékhordozó kortársairól való megemlékezést. Példaértékű a magyar nyelv és kultúra iránti elkötelezettsége. A család és a vallás nemzetösszetartó erejének, valamint  a magyarság egybetartozásának, egymásra találásának odaadó  hirdetője. A Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar egyetemi docense, emeritus főiskolai tanára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!