Belföld

2011.11.04. 06:42

Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz

Magyarország aláírta a csatlakozási szerződést az Eurotransplanttal csütörtökön - számol be róla a Magyar Nemzet és a Népszabadság pénteki száma.

MTI

A csatlakozásnak köszönhetően a szervezethez tartozó valamennyi országból kaphatnak a magyar betegek szerveket, cserébe Magyarország átadja a hazai várólistákon lévők számára alkalmatlan szívet, májat, vesét a más országokban szervátültetésre váróknak - írja a Népszabadság. A lap szerint az első körben, 2012 januárjától az életmentő beavatkozásra várók, a gyerekek és az úgynevezett hiperimmunizált - szervezetükben ellenanyagot termelő - vesebetegek kerülnének a nemzetközi várólistára. A várólistára kerülésért a Népszabadság szerint betegenként 450 eurót kell fizetnie Magyarországnak és minden egyes kapott szervet, amint találnak vércsoportazonos donort Magyarországon, vissza kell adnia.

A Magyar Nemzet szerint Magyarországon körülbelül hétszázan várnak vesére, százan májra, kilencen pedig tüdőre. Az idén kevesebb szervátültetést végeztek, mint tavaly, az Országoss Vérellátó Szolgálat adatai szerint eddig 115 sikeres szervkivételi riadó történt, míg 2010-ben 159. Az év eddig eltelt időszakában 179 veseátültetést végeztek, míg tavaly 265-öt. Az idei év első tíz hónapjában tíz szívet ültettek át, míg tavaly húsz ilyen beavatkozást végeztek.

Az Eurotransplant nonprofit nemzetközi csereszervezet a szervátültetésre alkalmas donorszervek szétosztását koordinálja hét európai államban - Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Hollandiában, Luxemburgban, Szlovániában és Horvátországban -, az idén több mint 16 ezer szervátültetésre szoruló beteg szerepelt a várólistáin. Magyarország 2013-tól válhat teljes jogú taggá - írja a Magyar Nemzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!