Belföld

2012.05.26. 22:03

Május 27. - Mi történt ezen a napon?

Május 27. Hella névnapja, az év 148. napja a Gergely-naptár szerint.

Vas Népe

Hella lehet a Helga német változata vagy a Heléna német rövidülése. Első esetben jelentése: egészséges, boldog, utóbbinál: vagy a Nap, vagy a Hold szó származékából alakult az utónév. A görög mondakörben szerepel Helle, Felhőasszony lánya, akivel rosszul bánt mostohája; anyja az égből leszállt érte és ikertestvéréért, hogy aranygyapjas koson keletre vigye őket; a kislány a később róla elnevezett Hellespontus-szorosnál a kosról a tengerbe esett. Helka sellő volt, a Balatonban élt; az utána epekedő pásztorfiút nyájával együtt a vízbe csalta, a rege szerint ezért található "kecskeköröm" a tóban. A két legrégebbi balatoni csavargőzös egyike volt a Helka, 1891-ben helyezték üzembe.

Május 27. pünkösdvasárnap: a Szentlélek eljövetelének ünnepe, húsvét után az ötvenedik nap. Krisztus ígérte meg az apostoloknak, hogy vigasztalásul elküldi a Szentlelket, aki Jeruzsálemben tüzes nyelvek alakjában jelent meg az apostoloknak. Ők hitükben megerősödve megkezdték térítő munkájukat. Kétnapos ünnep, amelyet Magyarországon piros pünkösdnek is neveznek az ekkor viselt papi miseruha tüzet jelképező színe után.

Május 27-én történt: 1660-ban Svédország és Dánia–Norvégia aláírták a koppenhágai békeszerződést. 1703-ban lerakták a leendő orosz főváros, Szentpétervár első erődítményének alapkövét. 1871-ben volt a párizsi kommün leverése. 1937-ben átadták a Golden Gate hídat San Franciscoban. 1941-ben az Atlanti-óceánon összevont brit flottacsoport (a King George V és Rodney csatahajók, a Norfolk és Dorestshire cirkálók) elsüllyesztették a bombatalálatoktól mozgásképtelenné vált német Bismarck csatahajót, a hajót elhagyó tengerészeket a britek a sorsukra hagyták a tengerben, 2100 német tengerész pusztult el. 1968-ban megkezdődött a Contergan-per Németországban: a Chemie Grünenthal cég altatója gyermekek ezreinél okozott fejlődési rendellenességet, akiknek anyja a terhesség alatt használta.

Május 27-én született: 1862-ben John Edward Campbell angol matematikus, nevéhez fűződik a Baker-Campbell-Hausdorff-tétel, 1888-ban Louis Durey francia zeneszerző, a Hatok egyike, 1899-ben Konsztantyin Fjodorovics Cselpan szovjet gépészmérnök, a V–2 dízelmotor főkonstrukjtőre, 1948-ban Presser Gábor zeneszerző, zenész, énekes, 1970-ben Joseph Fiennes brit színész, Ralph Fiennes öccse.

Május 27-én hunyt el: 1708-ban Esze Tamás tarpai jobbágy, kuruc brigadéros, a Rákóczi-szabadságharc hadvezére; két kuruc csapat összetűzésekor halt meg, 1840-ben Niccolò Paganini olasz hegedűművész, zeneszerző, 1981-ben Pilinszky János katolikus magyar költő, műfordító, Kossuth-díjas, 2001-ben Bozóky István magyar színművész, érdemes művész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!