Belföld

2012.05.08. 22:01

Május 9. - Mi történt ezen a napon?

Május 9. Mihály névnapja, az év 130. napja a Gergely-naptár szerint.

Vas Népe

Mihály héber eredetű, jelentése: az Istenhez hasonló. Szervét Mihály spanyol orvos és reformátor kétségbe vonta a Szentháromságról szóló tanításokat, ezzel az unitárius egyház tanait alapozta meg; orvosként felfedezte a tüdő vérkeringését. Vallási tézisei miatt börtönbe vetették, és a genfi nagytanács máglyán megégettette. Munkácsy Mihály Jézus trilógiáját most Bécsben kíséri nagy érdeklődés. Zichy Mihály festőművész élete nagy részét Párizsban, Bécsben és Oroszországban töltötte; különlegesen értékesek azok az illusztrációk, amelyeket nagy költők-írók - Arany, Lermontov, Puskin, Petőfi és Madách - műveihez készített.

Május 9. a II. világháború európai befejezése, a hadifoglyok napja: a II. világháború végén hatályba lépett a feltétel nélküli fegyverletételről szóló megállapodás. A német fasizmus szétzúzásával Európában véget ért a második világháború. Magyarországon a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége 1997 óta mint a hadifoglyok napjáról emlékezik meg erről a napról. Az Európai Unió ünnepe: annak emlékére, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én javasolta a teljes francia és német szén- és acéltermelés Közös Főhatóság alá helyezését. Az így létrejövő Montánunió az egyesült Európa kialakításának első lépcsője volt. Európa Napja Magyarországon: 2006 óta Magyarországon május 9-e Európa Napja. Az erről szóló törvényt az Országgyűlés 2005. május 23-án fogadta el.

Május 9-én történt: 1877-ben kikiáltották Románia függetlenségét (elszakadását az Oszmán Birodalomtól). 1897-ben a BTC lejátszotta Magyarországon az első hivatalos futball mérkőzést. A Budapesti Torna Club két csapata csapott össze. 1926-ban Richard Byrd és Floyd Bennett amerikai pilóták elsőként repültek át az Északi-sark fölött (bár ellenőrizhető adatokkal nem bizonyították e tényt). 2002-ben volt a móri bankrablás.

Május 9-én született: 1763-ban Batsányi János magyar költő, 1912-ben Ottlik Géza magyar író, 1932-ben Geraldine McEwan (er. McKeown) BAFTA-díjas angol színésznő (Miss Marple), 1936-ban Glenda Jackson angol színésznő, 1946-ban Candice Bergen amerikai színésznő, 1959-ben Áder János politikus, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség egyik alapítója, vezetője, az Európai Parlament képviselője, 1962-ben David Gahan angol énekes, a Depeche Mode zenekar frontembere, 1963-ban R. Kárpáti Péter színész, 1964-ben Albert Györgyi újságíró, 1964-ben Geszti Péter magyar énekes, szövegíró, 1968-ban Tihanyi-Tóth Csaba színész.

Május 9-én hunyt el: 1791-ben Francis Hopkinson amerikai író, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik aláírója, 1805-ben Friedrich von Schiller német író, drámaíró, 1892-ben Baross Gábor közlekedési, majd kereskedelemügyi miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!