Belföld

2009.07.16. 17:30

Marad a kutyameleg és az UV-B riadó pénteken is

Budapest - Pénteken újra kánikulai melegre, nagyon erős UV-B sugárzásra és a fővárosban magas talaj közeli ózonkoncentrációra kell készülni - mondta Török László meteorológus az MTI-nek csütörtökön.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az országban 31 és 36 fok körül alakul a hőmérséklet pénteken. Sok napsütésre, időnként gomolyfelhőkre kell számítani.

A legmelegebb Csongrád és Békés megyében lesz, például Szegeden, Orosházán és Békéscsabán akár 35-36 fok is lehet. Budapesten 33 fok körül alakul a hőmérséklet - mondta a meteorológus.


Egy spániel kutya hűsöl a vízben a balatonfenyvesi szabadstrandnál
MTI Fotó: Varga György 

A kánikulai meleg ellenére nem kell arra számítani, hogy megdőlnek az évszázados rekordok. Július 27-én az eddigi legmagasabb értéket Túrkevén mérték, ott 39,7 fok volt 1928-ban. A napi budapesti rekordot, 38,6 fokot 2007-ben mérték - mutatott rá.

A nyár csak egy napra tér vissza, szombaton ugyanis újabb hidegfront érkezik, amely eleinte csak a Dunántúlon, a délutáni és esti órákban pedig már keleten is érezteti hatását. A hőmérséklet akár 7-8 fokkal is visszaeshet - mondta a meteorológus.

Nagyon erős, 7,9-es lesz az UV-B sugárzás pénteken. Emellett a fővárosban a talaj közeli ózon koncentrációja helyenként elérheti az egészségügyi határértéket - tette hozzá.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!