Belföld

2012.03.09. 09:22

Martonyi: Magyarország mielőbbi tárgyaláskezdésre törekszik

Martonyi János magyar külügyminiszter a The Wall Street Journal című amerikai pénzügyi napilapnak adott interjút.

MTI

A magyar kormány az Európai Unióval fennálló vitáinak megoldásán dolgozik, és arra törekszik, hogy mielőbb megkezdődhessenek a tárgyalások az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az elővigyázatossági hitelről - írta pénteken a The Wall Street Journal című amerikai pénzügyi napilap európai kiadása (WSJE), Martonyi János magyar külügyminiszterrel készített interjúja alapján.

"Az a szándékunk és célunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül megkezdjük ezeket a tárgyalásokat" - idézte a lap Martonyit, aki azt is leszögezte, hogy e tárgyalásokkal szemben nem létezik "B terv vagy C terv".

El kell oszlatni a kételyeket

A WSJE szerint a külügyminiszter szavai - valamint más magyar tisztségviselők megnyilvánulásai, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is - a jelek szerint azt célozzák, hogy eloszlassák néhány befektető és elemző növekvő kételyeit Magyarország azon elkötelezettségét illetően, hogy megállapodásra jusson, kompromisszumot kössön az EU-val és az IMF-fel.

Az amerikai lap emlékeztetett arra, hogy az eladósodott Magyarország tavaly novemberben jelezte: pénzügyi biztonsági hálót igényel az EU-tól és az IMF-től, hogy megvédje magát a piaci viharoktól, és kezelhető szinten tartsa a hitelfelvétel költségeit. Magyarország elővigyázatossági hitelt kér, ami azt jelenti, hogy nem szándékozik azt lehívni - magyarázta a WSJE.

Azóta azonban - folytatódott a cikk - csekély előrelépés történt az ügyben, és a fő akadályt az jelenti, hogy az EU és az IMF szerint az új magyar jegybanktörvény veszélyezteti a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét. Az EU megkérdőjelezte azt, hogy maximálták a jegybankelnök fizetését, valamint változtatásokat igényelt a jegybanki tisztségviselők hivatali esküszövegében. Magyarország megígérte, hogy megváltoztatja a törvényt, választ ad az EU és az IMF aggályaira.

A The Wall Street Journal ezután idézte Iryna Ivaschenko magyarországi IMF-képviselő csütörtöki kijelentését, amely szerint "mielőtt az IMF elhatározza, hogy megkezdi-e, és ha igen, mikor kezdi meg a hivatalos tárgyalásokat, olyan, érzékelhető lépéseket kell látnia, amelyek a magyar kormány erős elkötelezettségét mutatják mindazokban a politikai ügyekben, amelyek relevánsak a makrogazdasági stabilitás szempontjából".

Konkrét lépések kellenek

A WSJE szerint az IMF-képviselő kijelentése egybecseng az EU azon szerdai közlésével, hogy Magyarországnak konkrét lépésekkel teljesítenie kell ígéreteit, és "meg kell változtatnia a törvényt, mielőtt bármilyen tárgyalás megkezdődhet". (Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági-pénzügyi alelnöke szerdán egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a változtatási szándéknak legalább törvénymódosítási szövegtervezetben kell tükröződnie.)

Az EU - tette hozzá az amerikai lap - tovább folytatja a jogi eljárást Magyarországgal szemben a bírói tevékenység felső korhatárára, valamint az adatvédelmi hatóságra vonatkozó szabályok ügyében is, amelyeket az uniós joggal ellentétben állónak tekint. Magyarország - idézte a The Wall Street Journal Martonyi Jánost - "továbbra is mindent megtesz" annak érdekében, hogy képes legyen megoldani ezeket az ügyeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!