Belföld

2012.02.07. 12:22

Megbénította az országot a havazás

Az utak nagy része nehezen vagy egyáltalán nem járható, településeket zárt el a havazás a külvilágtól, a vasúti közlekedésben is fennakadást okoz a sok hó.

MTI

Kamionstop és ítéletidő Veszprémben

A hóesés a miatt nem engedik a kamionokat a 82-es és a 83-as főútra. Ítéletidő tombol Tapolcán és Sümegen, de egyelőre elzárt település nincs. Ajka és Devecser környékén az utak mind járhatóak, a 8-as főút hókásás, de járható, viszont több autó is árokba csúszott. Márkónál árokba csúszott egy autó. Részletek itt!

Balesetek sorozata Zalában: kamionok ütköztek, teherautók akadtak el

Lehet haladni a megye útjain, de csak lassan - inti óvatosságra a közútkezelő a Zalában közlekedő sofőröket. Kedd reggelig átlagosan 9 centiméter mennyiségű hó hullott a megyében, a havas utakon több baleset is történt: kamionok ütköztek, teherautók akadtak el. Részletek itt!

Egy négytagú család került a hó fogságába Fejér megyében

Nehezen járhatóak Fejér megye útjai. Az alsóbbrendű utak zöme nehezen járható, a főutak havasak, hókásásak, hófúvások nehezítik a közlekedést. Egy négytagú családot csak traktorral tudtak kiszabadítani a hó fogságából. Részletek itt!

Lezárt, nehezen járható utak Somogyban

Hóátfúvás miatt lezárták a 6812-es számú utat Somogy megyében, a 7-es főközlekedési útról nem lehet eljutni Csákányba, a települést Somogyzsitfa felöl lehet megközelíteni - közölte kedden délben a megyei katasztrófavédelem az MTI-vel. A megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az adott útszakaszon a Magyar Közút Zrt. gépei folyamatosan dolgoznak, ahogy egy másik útszakaszon Csokonyavisonta és Somogyaracs között a 6802-es úton, ahol ugyancsak hóátfúvás okoz komoly fennakadást, számítani kell az út lezárására is. A Kapos Volán Zrt. legfrissebb, délben kiadott közlése szerint Csákány és a 7-es számú főút közötti útszakasz mellett autóbusszal nem járható a Nikla és Hódoshát közötti út, valamint a somogyszentpáli bekötőút. Nehezen járható az út Gödre és Szentbalázs között, a kercseligeti bekötőút, a Nagyatád és Berzence közötti összekötő út, a Kaposdada és Kaposszentbenedek, a Porrogszentkirály és Somogybükkösd, továbbá a Nagyatád és Babócsa közötti útszakasz. A társaság valamennyi autóbuszjárata közlekedik, de 5-10 perces késésekre mindenhol számítani kell.

Rendőrség: balesetveszélyes a hókotrók előzése

Balesetveszélyes a hókotrók előzése, valamint az, ha beállnak az autók az egymás után haladó hóeltakarító gépek közé - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel. Az M6-os autópályát a reggeli órákban is nyolc hókotró tisztította, az M7-esen egész éjjel dolgoztak a gépek, és a műszakváltás után ismét munkához láttak a hóekés járművek. A munkájukat nagymértékben zavarják és balesetveszélyt okoznak az előzésbe kezdő, illetve a konvoj közé beékelődő autók - mondta el R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Zalában hónyelveket alakít ki a szél az utakon

A folyamatos tisztítás ellenére az erős szél számos helyen hónyelveket fúj az utakra, de járhatatlan útszakasz nincs a megyében - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyelete kedd reggel az MTI-vel. A közútkezelő tájékoztatása szerint a megyében sokfelé havasak, hókásásak az utak a hétfőn kezdődött havazás miatt. Folyamatos a tisztítás, de az erős szél visszafújja az aszfaltra a hónyelveket, ami néhol megnehezítheti a közlekedést. Zalában hétfőn kezdődött erősebb havazás, kedd reggelre átlagosan 8-10 centiméteres lett a hóréteg vastagsága, és a szél sokfelé hóátfúvásokat okoz.

A 82-es út továbbra is zárva van a nyerges vontatók előtt

Továbbra is zárva van a Győrt Veszprémmel összekötő 82-es főút bakonyi szakasza: Veszprémvarsánynál és a Veszprém Arénánál a nyerges vontatókat a havas útviszonyok miatt a 82-es főútról a 81-es főútra terelik át. Részletek itt!

 

 

OLDALTÖRÉS: Jelentős késések a vonatközlekedésben országszerte

 

 

 

 

A szél és az eljegesedett váltók miatt a folyamatos tisztítás ellenére az ország több vonalán késnek a vonatok - tájékoztatta Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese kedd reggel az MTI-t.

Akár 20-40 percet is késhetnek a vonatok

Both Ferenc ismertetése szerint nagyobb belföldi késést a debreceni, a kecskeméti és a székesfehérvári körzetekből jeleztek, ami 20-40 percet jelent. Azonban 10-15 perces késések főleg az elővárosi forgalomban is előfordulhatnak az ismételten elkezdődött havazás, a váltók lefagyása, valamint a szerelvényfordulók miatt. A MÁV Zrt. szakemberei folyamatosan végzik a váltók tisztítását és a jegesedés megszüntetését - közölte Both Ferenc.

Járhatatlan a pálya: jelentős késések a Székesfehérvár-Sárbogárd vasútvonalon

Nem járnak a vonatok a Székesfehérvár-Sárbogárd vasútvonalon, mert a szél másfél méteres hóátfúvásokkal teljesen elzárta a pályát Aba-Sárkeresztúr állomásnál - tájékoztatta kedd reggel Both Ferenc, a Mávinform sajtóügyeletese az MTI-t. Közleménye szerint a MÁV-Start Zrt. nem rendelt buszokat az utasok elszállítására, mert a közúton is hasonló a helyzet. Székesfehérvárról elindították a hóekét, amely a hóátfúvásoktól megtisztítja a sínt. Emiatt az ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai 60-70 perces késésre számíthatnak a kora délelőtti órákig. A MÁV Zrt. szakemberei megkezdték a hó ekézését, és várhatóan reggel fél 9-re tudják a pályát megtisztítani.

Késések a GYSEV vonalain

Legfeljebb 15-30 perces késésekre kell számítaniuk a GYSEV vonalain utazóknak - közölte Rázó László, a vasúttársaság szóvivője kedden reggel az MTI érdeklődésére. Szinte a teljes vonalhálózaton hóesés, hófúvás nehezíti a közlekedést, valamint a váltók jégmentesítése is lassítja a forgalmat - tette hozzá.

Késnek a Kisalföld Volán járatai

A reggeli órákban 5-15 perces késésekkel kellett számolniuk a Kisalföld Volán járatain utazóknak, de a nap folyamán nagyobb csúszások is előfordulhatnak - közölte Mihályka Imre személyszállítási igazgató az MTI érdeklődésére. Elmondta: a legrosszabb a helyzet Beled térségében, ahol erős hófúvás nehezíti a közlekedést, de a többi vonalon is arra kell számítani, hogy a kisebb késések összegződnek.

 

OLDALTÖRÉS: Az ország keleti részén településeket zárt el a külvilágtól a havazás

 

 

 

Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Szabolcs megye útjain

Az erős szél miatt hóátfúvások nehezítik a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei egyes útszakaszain - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatósága kedd reggel az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a társaság kisvárdai, nyíregyházi és nyírbátori üzemmérnökségeinek területén több helyen alakultak ki kisebb-nagyobb hóátfúvások. Az éjszakai folyamatos hóekézés ellenére Ramocsaháza, Nagyhalász, Kemecse, Kótaj, Újfehértó, Nagykálló és Balkány körzetében egyes útszakaszok személygépkocsival nehezen vagy csak egy nyomon járhatók.

A megyei főútjai sónedvesek, hókásásak, helyenként még letaposott havas útszakaszok egyaránt előfordulnak, míg a mellékutakra általánosan a letaposott havas, jégbordás, csúszós állapotok a jellemzők - közölte a közútkezelő. Járhatatlan útról nem érkezett jelentés.

Járhatatlan utak, elzárt települések Borsodban

Az erős szél okozta hófúvás miatt már hat településre nem lehet bejutni Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, és további utak váltak járhatatlanná - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete kedden az MTI-t. A hó fogságában van Tiszatarján, Tiszakeszi, Dámóc, Őrhegy, Lácacséke és Zemplénagárd. Járhatatlan a Felsődobsza és Abaújszántó, a Ricse és Zemplénagárd, a Pácin és Zemplénagárd közötti közötti út, és nem lehet közlekedni a Girincs és Kesznyéten, a Mezőcsát és Tiszakeszi közötti úton, a tiszatarjáni bekötőúton. Ugyancsak nem járható a Tiszalúc és Hernádnémeti, az Abaújkér és Aranyospuszta, a Pere és Abaújszántó, valamint a Vilmány és Fony közötti út. Az elzárt települések ellátása megoldott.

 

 

A katasztrófavédelem arra kéri a járművezetőket, hogy tankolják tele az autókat.

Ketten haltak meg kihűlés miatt Borsodban

Egy 77 éves és egy 60 éves nő halt meg kihűlés miatt az elmúlt napokban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - tájékoztatta a rendőrség kedden az MTI-t. A 77 éves miskolci nőt vasárnap szállítottak kórházba a lakásáról kihűléses tünetekkel, életét azonban nem sikerült megmenteni. Egy 60 éves egerlövői nőre hétfőn találtak rá házának udvarán holtan, az asszony feltehetően elesett, és kihűlt - közölte Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Mindkét esetben kizárható az idegenkezűség, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli halálesetek körülményeit. Borsodban az előző télen húszan haltak meg kihűlés miatt, az mostani télen pedig már tizenöten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!