Belföld

2012.04.25. 22:17

Meghalt Vitus, a fővárosi állatkert jegesmedvéje

Gyomorperforáció következtében elpusztult Vitus, a Fővárosi Állat- és Növénykert huszonegy éves hím jegesmedvéje. Az állat halálát vélhetően "külső etetés" okozta.

MTI

Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője az MTI-nek szerdán elmondta, Vitus a heveny folyamat következtében hétfőn pusztult el. Betegsége, rossz közérzete csak az azt megelőző két napban mutatkozott meg, az orvosok hasztalanul próbáltak segíteni rajta.

 

 

A szóvivő szerint a szövettani vizsgálatok pontos eredményeit csak később ismerik meg. Az 1991-ben a kölni állatkertben született Vitus 1994-ben költözött Budapestre, azóta gondozásában a rendelkezésére álló terület bővítésén kívül nem történt változás, így feltételezhetően "külső, nem engedélyezett etetés" okozta a gyomorperforációt.

"Az állatkertekre általában jellemző, hogy a látogatók gyakran rosszul értelmezett állatszeretetből etetik nem megfelelő táplálékkal a parkok lakóit. A budapesti intézményben általános etetési tilalom van érvényben, egyedül a növényevőket szabad etetni a külön ezen célból vásárolható zoo csemegével. Ez az eset is felhívja a figyelmet a szabályok betartásának fontosságára" - fejtette ki Hanga.

A jegesmedvék kifutójában Vitus elpusztulása után egyedül maradt Tania, a schönbrunni állatkertből novemberben érkezett nőstény medve. Bár gondozóik megfigyelték a két állat párzását, egyelőre nem tudni, nászukból születhet-e utód. A jegesmedvék ugyanis képesek átmenetileg felfüggeszteni az embrió fejlődését, és általában decemberben-januárban hozzák világra a bocsokat.

Vitus helyére egyelőre nem gondoskodtak új hím jegesmedvéről. Hanga Zoltán viszont reméli, hogy jövő ilyenkor Tania már ismét párban élhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!