Belföld

2011.04.14. 16:14

Megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma az elmúlt húsz évben Magyarországon

Az elmúlt húsz évben minden korcsoportban megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon - mondta Martos Éva, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) főigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

MTI

A főorvos erről annak a konferenciának a szünetében beszélt, amelyen a nemzetközi és a hazai helyzet alapján a gyermekkori elhízás visszaszorításának a lehetőségeit vitatják meg. A konferencia célja, hogy a számadatokkal a szakemberek és a döntéshozók figyelmét is felhívják arra, valamit tenni kell - hangsúlyozta Martos Éva.

Magyarországon tavaly a hétévesek körében minden negyedik lány és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott volt. Jelenleg az Európai Unióban több mint tizenkétmillió elhízott vagy túlsúlyos gyermek van; évente 400 ezerrel nő a túlsúlyos és 85 ezerrel a kövér gyermekek száma. "Tehát, ha nem történik semmi, akkor egy katasztrófahelyzet áll elő" - fogalmazott a főorvos.

Kiemelte, hogy a gyermekkori elhízás következtében már a gyermekek körében is egyre gyakoribbak az olyan - korábban a felnőttekre jellemző - betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség.

A felnőttkori kövérséggel kapcsolatban is végeztek vizsgálatot 2009-ben. A reprezentatív méréseken alapuló adatok szerint a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb. A férfiak körében pedig négy tagállam előzi meg Magyarországot.

Martos Éva utalt arra, már az Európai Parlamentben is megfogalmazták korábban: el kell érni, hogy a gyermekkori elhízás témája lekerüljön a napirendről. Ennek fényében az uniós stratégiában is azt tűzték ki célul, hogy 2015-re a tagállamokban megfordítsák a jelenleg növekedő tendenciát. Ennek kapcsán megemlítette, hogy Franciaországban és Svédországban, ha megfordítani nem is sikerült, de megállították a gyermekkori elhízás arányának növekedését.

Az OÉTI főigazgatója szerint Magyarországon is országos szintű kezdeményezésekre van szükség. Ennek kapcsán kiemelte az intézet által a témában indított akciókat, köztük a tavalyi, "Startolj reggelivel!" elnevezésű programot.      Most is tart az úgynevezett Happy Hét, az első, vízfogyasztást népszerűsítő program Magyarországon - tette hozzá. E programban az idén 77 iskola és óvoda vesz részt. Ennek keretében 19 cég ingyenesen vagy kedvezményes áron biztosítja a vizet, ezzel egy időben pedig az intézmények büféiben beszüntetik a cukros üdítőitalok árusítását is.

Ennek kapcsán Martos Éva kiemelte: csak azok a programok lehetnek sikeresek, amelyekben az oktatás együtt jár az egészséges választék biztosításával. Nem elegendő viszont a gyermekek egészségre való nevelése, a pedagógusokat és a szülőket is be kell vonni. Ezért például a szülők is kapnak egy tájékoztatót arról, mit tehetnek ők, például milyen reggelit csomagoljanak a gyermeküknek.

Martos Éva a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva a "hamburgeradó" ötletére reagálva azt mondta: ha ezt azokra az élelmiszerekre vetik ki, amelyek nem alapvető élelmiszerek és nem részei az egészséges táplálkozásnak, akkor az szerinte jelentős előrelépést jelenthet az egészségesebb életmódot tekintve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!