Belföld

2002.02.25. 16:10

Megnyílt a Terror Háza Múzeum

Budapest (mti) – Mintegy harmincezer ember jelenlétében nyílt meg a diktatúrák áldozatainak emléket állító Terror Háza Múzeum az Andrássy út 60. szám alatt.

Mórocz Zsolt

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap ünnepélyesen megnyitotta a nyilaskeresztes és kommunista diktatúra áldozatainak emléket állító Terror Háza Múzeumot Budapesten, az Andrássy út 60. szám alatt. A kormányfõ az épület sarkánál felállított színpadról szólt mintegy a 30 ezres csöndes, fegyelmezett tömeghez. Mint mondta: a szocializmus összeomlása után, a XX. század utolsó pillanataiban az erõszak elszenvedõinek volt erejük nemet mondani a bosszúra.
- Az áldozatok, a megalázottak, a szüleiket, testvéreiket, gyerekeiket elvesztõk, a túlélõk áldozata és józansága tett bennünket képessé arra, hogy egyetlen élet elvesztése, egyetlen erõszakos cselekedet nélkül szerezzük vissza a nemzet függetlenségét, a polgárok szabadságát. Fõhajtás, elismerés, köszönet érte – fogalmazott a miniszterelnök.
Az ünnepélyes megnyitón felolvasták Zbiniew Brzezinski, a volt amerikai elnöki nemzetbiztonsági tanácsadó levelét. Brzezinski a budapesti múzeum megnyitója alkalmából azt üzente, hogy a XX. század két totalitárius rendszere egyaránt az emberiség gyalázatává vált, kulturális szempontból mindkettõ a barbarizmus modern változata volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!