Belföld

2012.04.25. 10:33

Megnyugtató eredménnyel zárult az élelmiszerek kiemelt GMO ellenőrzése

A hatóság 146 elsősorban rizst, kukoricát, szóját és len tartalmú termékeket vizsgált, de nem talált olyan élelmiszert, ami nem felelt meg a GMO előírásoknak - írta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Vas Népe

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer-és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának (NÉBIH ÉTbI) laboratóriumai összesen 146 élelmiszer tételt: rizst, kukoricát, szóját és len tartalmú termékeket vizsgáltak. Az Európai Unióban az élelmiszeripar számos GMO-t tartalmazó szója és kukoricafajtát használhat fel engedéllyel, de a GMO tartalomról (0,9 százalék felett) a fogyasztót tájékoztatni kell, azaz rá kell írni a címkére.

A laboratóriumi ellenőrzéseken a 27 rizs és a 7 lent tartalmazó termék egyikében sem találtak GMO szennyezést. A 30 kukorica tartalmú minta közül egy tartalmazott GMO-t, de azt is csak a megengedett mértékben.

A szójatartalmú termékek GMO szennyezettsége évről évre csökken: 2009-ben a minták 51 százaléka, 2010-ben 42 százaléka, 2011-ben pedig 17 százaléka tartalmazott a megengedett mennyiségnél magasabb GMO-t. Idén, a vizsgált 83 szója tartalmú mintából összesen 20-esetben találtak GMO-szennyezést, de egyik sem érte el a jogszabályi határértéket, azaz a 0,9 százalékot.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter március elején rendelt el kiemelt, tájékozódó, megelőző jellegű vizsgálatot. A hivatal szigorú ellenőrzést tartott a raktárakban és az áruházláncoknál, melyek megnyugtató eredménnyel zárultak. A szaktárcánál arra következtetnek, hogy a kormány következetes GMO politikáját a piac tiszteletben tartja.

A GMO tartalmú élelmiszerek vizsgálata a kiemelt ellenőrzés befejeztével nem áll le, a hatóságok évente összesen 350-400 mintát vizsgálnak meg - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!