Belföld

2011.12.19. 20:09

Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Az Országgyűlés hétfőn módosító javaslatokról való szavazásokkal kezdte a határozathozatalok sorát. Ezek között elfogadták egyebek mellett azt a módosító indítványt, amely alapján megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés, valamint azt is, amely - a tervezett ezerötszáz helyett - ezer ajánlószelvény összegyűjtését írja elő az egyéni jelöltséghez.

MTI


Megszűnik a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés

Elfogadta a parlament azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Az általuk fizetett nyugdíjjárulék így az állami nyugdíjkasszába kerül.
A javaslat szerint - amellyel a többi között az egykulcsos személyi jövedelemadót is rögzítő, a pénzügyi stabilitásról szóló kormányzati előterjesztés egészült ki - a nyugellátás fedezetére fizetett járulék kizárólag a Nyugdíjbiztosítási Alapot illeti meg.
A jogszabály egészéről várhatóan pénteken dönt az Országgyűlés.
   
Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a magán-nyugdíjpénztári befizetések "mostantól mindig az állami kasszába mennek". Előző nap Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még csak azt jelentette be, hogy valószínűleg 2013-ban is átirányítják a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket az állami nyugdíjkasszába, és arról is lehet szó, hogy újra megnyitják az állami pillérbe való átlépés lehetőségét annak a 102 ezer embernek, aki eddig fenntartotta magánpénztári tagságát.
A Stabilitás Pénztárszövetség a bejelentést úgy kommentálta: a javaslat a magán-nyugdíjpénztári pénztári szektor végét jelentheti.

Választójog - Ezer ajánlószelvény kell majd a jelöltséghez

Az Országgyűlés döntése alapján az eredeti tervekkel ellentétben mégsem ezerötszáz, hanem csak ezer ajánlószelvényt kell majd összegyűjteni ahhoz, hogy valaki egyéni képviselőjelölt lehessen a parlamenti választáson. Jelenleg 750 ajánlószelvény szükséges az egyéni jelöltséghez.
Nem támogatták viszont a képviselők azokat a módosító indítványokat, amelyek lehetővé tették volna, hogy ne csak listára, hanem egyéni jelöltekre is szavazhassanak a határon túli magyarok. Így - ahogyan azt eredetileg is javasolta a kormányoldal - csak egy szavazatuk lesz a határon túl élő magyar állampolgároknak a 2014-es parlamenti választáson.
A parlament elé Kövér László házelnök, a Fidesz választmányi elnöke és a nemzeti összetartozás bizottsága is terjesztett olyan javaslatot, amely létrehozta volna a külhoni egyéni választókerületet.
Áder János fideszes európai parlamenti képviselő - akit a Fidesz elnöksége bízott meg a választójogi reform koncepciójának kidolgozásával - egy hétfői beszédében ugyanakkor jelezte, van megoldási javaslatuk arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság kifogást emel az ellen, hogy a külföldi magyarok csak listára szavazhatnak.
A parlamentben a képviselők - név szerinti szavazással - elutasították az LMP és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás azon javaslatát is, amellyel terveik szerint megduplázták volna a női képviselők arányát a parlamentben.

Törvény rendelkezhet az utcán vagy szórakozóhelyen éjszakázó gyerekek felügyeletéről

Az Országgyűlés többsége támogatta, hogy a családvédelmi törvényben rögzítsék: a szülők kötelessége - külön jogszabályban foglaltak szerint - gondoskodni kiskorú gyermekük felügyeletéről, ha az éjszaka közterületen vagy szórakozóhelyen tartózkodik.
Ennek kimondását a parlament ifjúsági bizottsága javasolta, arra hivatkozva, hogy a közterületen, illetve szórakozóhelyen éjszaka felügyelet nélkül eltöltött időben "számos gyermek válik bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé".
Két fideszes politikus korábban módosító indítványt nyújtott be annak érdekében, hogy a családvédelmi törvény mondja ki: a szülők kötelessége gondoskodni 14 éven aluli gyermekük felügyeletéről, ha az este tíz és reggel hat óra között közterületen tartózkodik. Kőszegi Zoltán és Szalay Ferenc ugyanígy előírta volna, hogy a szülőknek gondoskodniuk kell 16 éven aluli gyermekük felügyeletéről, ha este tizenegy és reggel hat között szórakozóhelyen van. Ezeket a módosító indítványokat azonban nem támogatták a törvényjavaslat kereszténydemokrata előterjesztői.
A családvédelmi törvényről várhatóan következő ülésén dönt a parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!