Belföld

2009.09.05. 17:53

Melegfelvonulás - 32 embert állítottak elő a rendőrök (frissítve 19:53)

Budapest - Különösebb rendbontás nélkül, hatalmas rendőri biztosítás mellett vonult fel a meleg méltóság menete szombaton délután a fővárosban; a rendezvény után az ellentüntetők rátámadtak a rendőrökre a Városház parknál.Szombat kora estig 32 embert állítottak elő a rendőrök - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva.

MTI


32 embert állítottak elő a rendőrök

Szombat kora estig 32 embert állítottak elő a rendőrök - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva.

A meleg méltóság menete kezdete előtt, a budapesti rendőrfőkapitány által elrendelt fokozott ellenőrzés nyomán két embert állítottak elő a rendőrök; egyiküknél közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit találtak, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt.
A felvonulás előtt az Anker köznél egy húszfős csoport szóváltásba keveredett egy angol állampolgárral, akit meg is ütöttek, a rendőrök megfékezték a verekedést és három embert innen is előállítottak.


Egy horogkeresztes pólóba öltözött férfit igazoltatnak a rendőrök a Blaha Lujza téren a melegfelvonulás után. Pólóján a felirat: I have been born again! (Magyarul: Újjászülettem!) A férfit a rendőrök előállították. A téren néhány tucatnyi tüntető gyűlt össze, mert a Corvin tetőn a délutáni meleg méltóság menetét követő késő esti rendezvényt tartják.MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Egy embert azért állítottak elő, mert 8 centiméternél hosszabb pengehosszúságú kést tartott magánál. Egy férfit garázdaság miatt, egyet pedig azért állítottak elő, mert ellenszegült a rendőri intézkedésnek, a rendőri felszólításnak nem tett eleget. Két további férfit igazoltatás végett állítottak elő a rendőrök. 
Továbbá egy embert azért állítottak elő, mert bejelentést tett a BRFK központi ügyletére, hogy bombát helyezett el a Hősök tere - Andrássy út vonalán. Őt a kerületi járőrök a telefonfülkénél fogták el.

A Városháza parkban a tömeg ellenséges fellépése kapcsán több embert is előállítottak.  
A rendbontók kövekkel dobáltak meg egy parkoló rendőrautót a Rákóczi úton, a rendőrség üldözőbe vette az elkövetőket és 11 embert előállított.

Rendzavarások a Rákóczi úton

 Megvertek egy fiatal nőt szombaton késő délután az Astoria téren lévő villamosmegállóban; az áldozat a nem sokkal korábban véget ért melegfelvonulás pólóját viselte - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói. A támadók - két-három férfi - a Kossuth Lajos utcai árkádok alól bukkant elő, átrohant a villamosmegállóban álló nőhöz, és szó nélkül ütlegelni kezdték. Az ütésektől a szemüveges nő a földre esett, bántalmazói ekkor bele is rúgtak. A megtámadott nő a fején és karján sérült meg. 
    
Nem sokkal korábban kővel dobáltak meg a rendzavarók egy rendőrautót a Rákóczi út és a Kazinczy utca sarkán. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az esetről kiadott közleményében azt írta, a rendőrautó a Rákóczi úton parkolt, amikor az Astoria felől érkező csoport tagjai megrongáltak, ablakát betörték. A rendőrök üldözőbe vették az elkövetőket, és az akció osztály munkatársai segítségével összesesen 11 embert fogtak el és állítottak elő - olvasható a BRFK közleményében.  A rendbontók az MTI információi szerint ugyancsak megrongáltak egy civil autót a Gyulai Pál utcában.

Különösebb rendbontás nélkül ért véget a meleg méltóság menete

 Különösebb rendbontás nélkül, hatalmas rendőri biztosítás mellett vonult fel a meleg méltóság menete szombaton délután a fővárosban; a rendezvény után az ellentüntetők rátámadtak a rendőrökre a Városház parknál.


Felvonulók egy hatvanméteres szivárvány zászlóval vonulnak  az Andrássy úton, amikor a 14.Budapest Pride rendezvénysorozat keretében tartják a meleg méltóság menetét.  Hatalmas rendőri biztosítás mellett, mintegy másfél ezer ember részvételével indult el a meleg méltóság menete Budapesten a Hősök  teréről.   MTI Fotó: Kovács Tamás


A mintegy másfél ezer ember nem sokkal délután 3 óra előtt indult el a Hősök teréről a fémkordonokkal teljesen lezárt Andrássy úton, rohamrendőrök gyűrűjében az Erzsébet térre. A menet élén egy majd hatvanméteres szivárványszínű zászlót vittek, a menet felett rendőrségi helikopter körözött.
    
A felvonuláson több ismert politikus és közéleti személyiség is megjelent, mint például Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és felesége, Eörsi Mátyás (SZDSZ) országgyűlési képviselő, Bauer Tamás volt szabaddemokrata képviselő, Kende Péter író és Léderer András, az SZDSZ Új Generációjának volt elnöke. A menetben képviseltette magát az Amnesty International, a Méltóságot Mindenkinek Mozgalom, a Demokratikus Charta, illetve több jogvédő és civil szervezet. Néhány ellentüntető szidalmazta Gyurcsány Ferencet, aki az újságírók kérdéseire mindössze annyit mondott, hogy az emberi jogok melletti kiállás valamennyi állampolgár kötelessége.
    
A kis földalatti teljes vonalát lezárták a felvonulás idejére, és jelentős forgalomkorlátozások voltak az V., VI. és a VII. kerületben. Az Andrássy útba futó mellékutcákban civil ruhás rendőrök és teljes védőfelszerelést viselő rohamrendőrök igazoltattak.   A menetet többször próbálták megzavarni, de a támadók mindig a rendőrökbe ütköztek. 


Egy ellentüntető a Szent Bibliát mutatja a felsorakozott rohamrendőröknek  az Erzsébet téren. Két rendzavarót a rendőrök, egyet a mentők vittek el a Kossuth Lajos utca és a Semmelweis utca sarkáról. A meleg méltóság menetének megzavarására összegyűlt mintegy 300-400 fős tömeget korábban a Városháza parkból szorította ki a rohamrendőrök sorfala az Astoria irányába. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A rendzavarók párhuzamosan haladtak a meleg méltóság menetével a Deák tér felé és folyamatosan gyalázták a felvonulókat. A Teréz körút és az Aradi utca találkozásánál mintegy 250-300 rendzavaró ledöntötte felvonulás biztosítására felállított kordont, de a rendőrök gyorsan újraállították az ideiglenes fémkerítést. 
    
A felvonulók délután négy óra előtt érkeztek meg az Erzsébet térre, a Bazilika tövénél a kordon túloldalán 100 fős tömeg fütyült és gyalázta a menetben haladókat. A résztvevők szervezett formában tudták elhagyni az Erzsébet teret: csak a melegfelvonulás résztvevőit engedték le a Deák téri metróállomásra, ahonnan külön metrószerelvények szállították el őket, egy ideig a menetrend szerint közlekedő metrószerelvények nem állnak meg a Deák téren. 
    
A Városháza parknál mintegy 500 rendzavaró gyűlt össze és rátámadtak a rendőrökre, amikor a rendőrök egyike, egy rendőrnő elesett. A rendőrök gumibotokkal, könnygázzal szálltak szembe a támadókkal, majd az Astoria irányába kezdték kiszorítani a tömeget a Károly körúton. A rendzavarók köveket és üvegeket dobáltak, többen sállal takarták el arcukat és sok volt köztük a kopaszra nyírt fiatal.
    
Délután fél öt körül a rendőrök ismét megpróbálták a Deák tér közeléből kiszorítani azokat a rendzavarókat, akik a Károly körút mellékutcáiból szivárogtak vissza a térre. A rendőrök sorfallal szorították az Astoria irányába a mintegy 300-400 fős tömeget. A rendzavarók közül a rendőrség két embert kiemelt, a tömegből csúzlival lőtték, kövekkel és sörösüvegekkel dobálták a rendőröket.
    
A Deák tér és a Bárczy István utca találkozásánál felsorakozott rendőrsorfal előtt alig egy méterrel a szombat esti Magyarország-Svédország labdarúgó mérkőzésre érkezett, kék-sárga mezt és sálat viselő svéd szurkolók kis csoportja békésen sörözött. A környéken nagyon sok svéd szurkolót lehetett látni, akik vélhetően városnézés közben találkoztak össze a meleg méltóság menetével és a felvonulókat biztosító rendőrökkel. A rendőrség nem sokkal délután 5 óra előtt elbontotta a kordont a Deák tér és a Károly körút találkozásánál, ahol hamarosan megindulhatott a forgalom. Ezzel egy időben a rendőrök buszra szállnak és elhagyták a Deák teret, mindössze tucatnyi rohamrendőr maradt a Városháza park és a Deák tér környékén. 
    
A felvonulás előtt az Anker köznél egy húszfős csoport szóváltásba keveredett egy angol állampolgárral, akit meg is ütöttek, a rendőrök azonban megfékezték a verekedést és három embert előállítottak. A felvonulást követően  Kossuth Lajos utca és a Semmelweis utca sarkáról vittek el a rendőrök két rendzavarót, a mentők pedig egy harmadik embert. A főváros területén elrendelt fokozott ellenőrzés során két embert állított elő a rendőrség; egyikük mert közbiztonságra különösen veszélyes eszközt, vadászcsúzlit tartott magánál, a másik személy pedig eltűnés miatt körözés hatálya alatt állt.


Már állnak a kordonok a vonulás útvonalán

Már szombaton kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a délutáni melegfelvonulást; a városban fokozott a rendőri jelenlét - jelenti az MTI tudósítója. A BRFK közölte: felkészültek a rendezvény biztosítására.

Az MTI tudósítója délelőtt 10 óra előtt azt látta, hogy az Andrássy út mindkét oldalán, a szervizút melletti járdáknál állították fel a kordonokat, a bekötőutak kereszteződésénél szintén kordonok állnak, de a mellékutcákban még engedték a forgalmat. 


Lezárások az Oktogonnál. Kora reggel felállította a rendőrség a fővárosi Andrássy út mindkét oldalán és annak bekötőútjain a fémkordonokat, amellyel biztosítják a melegfelvonulást
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
    
A Kodály-köröndnél jelentős rendőri egység áll, tucatnyi mikrobusszal és több járőrautóval várakoznak a rendőrök. A Keleti pályaudvar közelében, a Fiumei út elején legalább 15 rendőrségi mikrobusz és több járőrautó áll, a Városháza parkban és az Erzsébet tér környékén legalább 60, teljes védőfelszerelést viselő rendőr várakozik mikrobuszokban, rendőrautókban, illetve a tereken.
    
A rendőrség tájékoztatása szerint a meleg méltóság menete miatt szombat délelőtt 11 órától éjfélig teljesen lezárják a forgalom elől az Erzsébet teret és a környező utcákat, a Bajcsy-Zsilinszky utca egy részét, az Andrássy utat és a vele párhuzamos Révay utcát, a Paulay Ede utcát, az Aradi utcát és a Délibáb utcát. Itt a keresztutcákat is lezárják az Andrássy úttól számított első kereszteződésig. Lezárják az Opera környékét, az Oktogont, a Kodály köröndöt, a Hősök terét és a Felvonulási teret is.
    
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) már a hét elején tájékoztatta a menet útvonalába eső üzletek tulajdonosait és az ott lakókat, hogy a demonstráció ideje alatt korlátozó intézkedésre kerül sor, de a lezárt területre való jogszerű bejutást, a szabad mozgást, a nyilvános és közforgalmú intézmények zavartalan működését garantálják.
    
A leszbikusokból, melegekből, biszexuálisokból, transzneműekből és szimpatizánsaikból álló felvonulás, amely az egyhetes Budapest Pride rendezvénysorozat záróeseménye; kora délután indul a Hősök teréről. A résztvevők végigvonulnak az Andrássy úton egészen az Erzsébet térig.
    
A BRFK szóvivője az MTI-nek szombat délelőtt azt mondta: felkészült arra, hogy a szabad véleménynyilvánításhoz és a gyülekezéshez való jogát mindenki békésen gyakorolhassa.
    
Tafferner Éva közölte: fokozott ellenőrzést rendelt el reggel hat órától vasárnap reggel hatig Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány az V., VI. VIII. és XIV. kerületben, hogy megelőzzék, illetve megakadályozzák a közbiztonságot veszélyeztető cselekményeket.
    
Az ellenőrzések során - amelyek részben azokat a kerületeket érintik, amelyeket a meleg méltóság menete is -  a rendőrség igazoltathat, ruházatot, járművüket átvizsgálhat, a közbiztonságra veszélyt jelentő eszközöket, anyagokat lefoglalhatja, illetve azoknak a rendezvények, események helyszínére történő bevitelét megtilthatja.
    
Az MTI tudósítója délelőtt azt látta, hogy az Erzsébet tér és az Andrássy úton több embert igazoltattak, és átvizsgálták a hátizsákokat is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!