Belföld

2009.04.14. 16:36

Mentőre támadtak és motorral hajtottak a rendőrsorfalba a tüntetők (frissítve)

Budapest - Hatalmas füttyel, dudálással, pfujolással fogadta a fővárosi Alkotmány utcában összegyűlt mintegy hét-nyolcezer ember kedden délután, hogy az Országgyűlés miniszterelnökké választotta Bajnai Gordont. Később a tüntetők és a rendőrök összecsaptak.

nincs nev

18. 55
Több rendőrt is kórházba kellett vinni, miután motorral hajtottak tüntetők a rendőrsorfalba - jelentette az MTI tudósítója kedden kora este. A beszámoló szerint a rendőrsorfal a fővárosi Alkotmány utca és a Vértanúk tere közötti Kozma Ferenc utcában állt fel, ebbe hajtottak bele motorkerékpárral.  A könnygáztól is megsérültek rendőrök kedden.  A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) egyelőre annyit közölt, hogy a nap folyamán több rendőr is megsérült. A rendbontók egy csoportja egy mentőautót is megtámadott a Báthory utcában - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden kora este. A mentők összesen tíz embert szállítottak kórházba.


17. 26
Elutasították az Országgyűlés feloszlásáról szóló javaslat tárgysorozatba vételét.
A képviselők 169 igen szavazattal, 199 ellenében - egy tartózkodással - utasították el az Országgyűlés feloszlásáról szóló a Fidesz-KDNP frakciószövetség által benyújtott javaslat tárgysorozatba vételét kedden az Országgyűlésben. A benyújtók nevében Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte a képviselőktől, hogy nyissák meg a vitát a parlament feloszlatásáról és az új választás kiírásáról, vegyék tárgysorozatba a Fidesz-KDNP frakciószövetség országgyűlési határozati javaslatát

16.52
A Civil Összefogás Fórum nagygyűlésén résztvevők az Alkotmány utcában rádión követték a kormányfő-választást és az új miniszterelnök eskütételét. A tüntetők az eskütétel alatt is azt kiabálták: "hazaáruló". 
 A Vértanúk terén összegyűlt 500 ember kibontotta a kordon egy részét, a rendőrök próbálják visszaépíteni a kordont és könnygázt is bevetettek.



Az előrehozott választásokért tüntetők az Alkotmány utcában értesülnek arról, hogy megszavazta a bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament
MTI fotó: Szigetváry Zsolt

 Ahol a tüntetők megbontották a kordont, három rendőrsorfal is áll. A szónokok arra kérték az egybegyűlteket, hogy ne inzultálják a rendőröket, ne akarjanak bemenni a kordon mögé, mert a rendezvényt békésen kell megtartani. 
 A Vértanúk terén 500-100 ember gyűlt össze, és körülbelül 100-150 rohamrendőr várakozik a metró bejáratánál, valamint a Báthory utcánál. 
 A tüntetők az Alkotmány utcában korábban azt mondták, amennyiben miniszterelnökké választják Bajnai Gordont, minden nap demonstrációt tartanak, amíg ki nem írják az előre hozott választásokat. 
Kelemen András (Fidesz) országgyűlési képviselő a miniszterelnök-választás előtt a tüntetőknek a helyszínen azt mondta: ami az Országgyűlésben folyik, megerősítette a hitét, hogy az országgyűlési képviselők visszahívhatók legyenek, mert - mint mondta - méltatlan az országhoz, ami az Országgyűlésben történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!