Belföld

2009.09.11. 11:49

Merényletre készültek Káli Sándor miskolci polgármester ellen

Miskolc - Merényletre készültek Káli Sándor (MSZP) Miskolc polgármestere ellen, a tettesek végül letettek szándékukról - közölte Veres László, a miskolci polgármesteri hivatal szóvivője.

MTI

Az elmúlt napokban találgatásokra adott okot az a szeptember 4-én megjelent hír, amely szerint 2009 áprilisában három miskolci országgyűlési képviselő - Fedor Vilmos, Káli Sándor és Simon Gábor - közül az egyik ellen merényletet tervezett a magyarok nyilai nevű szervezet.
    
Csütörtökön hivatalos nyomozati forrásból is kiderült, hogy a merényletet Káli Sándor miskolci polgármester ellen akarták végrehajtani, azonban a tettesek az utolsó pillanatban letettek "a jól előkészített" tervükről - mondta Veres László.
    
Káli Sándor elmondása szerint nem tudta, hogy mennyire adjon hitelt a híreszteléseknek és az ezzel kapcsolatos információknak. Miután azonban csütörtökön hivatalos nyomozati forrásokból is értesült a valós veszélyről, úgy fogalmazott: "megdöbbentő, hogy Magyarországon ma terrorfenyegetéstől kell tartania, félnie az embereknek. Nem tagadom, a hír hallatán az aggodalom bennem is felerősödött igaz kizárólag azért, mert a családtagjaim is ki voltak téve a veszélynek". 
    
Káli Sándor közölte: a politikusoknak, rendvédelmi szerveknek, és a bíráknak tudomásul kell venniük, hogy a legfőbb problémát és annak gyökerét nem az ilyen elvetemült bűnözők szintjén kell keresni. Olyan mély belpolitikai problémák következménye ez, amely az uszító, haragkeltő, és féktelen politizálásnak a következménye. Nem a magyarok nyilaitól, hanem a mögöttük álló "uszító politikusoktól" kell félnünk - jegyezte meg.

Az ügyészség nem cáfolja

Nem cáfolja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy a Budaházy-csoport Káli Sándor miskolci polgármester, szocialista országgyűlési képviselő ellen készült bombatámadásra - erről a szervezet szóvivője beszélt az MTI érdeklődésére pénteken.

A Népszava pénteki számában számolt be arról, hogy a politikus ellen tervezett támadást a csoport, de az utolsó pillanatban, állítólag már útban a politikus háza felé, a "végrehajtásra kijelölt harcosok" valamiért megijedtek, és nem vitték véghez Budaházy tervét. Végül egy elhagyatott területen robbantották fel a labdába rejtett pokolgépet. E csoport tagjait is utóbb elfogta azóta a rendőrség.
    
A Népszava információja annyiban összecseng a nyomozó főügyészségtől származó korábbi információval, hogy a bűnszervezet legutóbb őrizetbe vett, tizenkettedik tagja a gyanú szerint április 6-án, Budapesten átvett egy futball-labdát, amelybe robbanóanyagot rejtettek és robbantó szerkezettel láttak el, hogy azt április 8-án Miskolcon a társaival egy országgyűlési képviselő ingatlanánál felrobbantsa.  
    
A Népszava pénteki értesülése szerint több mint egy tucat bűncselekmény ügyében egyesítik hamarosan az eljárást az úgynevezett Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereg elleni nyomozásban, és további őrizetbe vételek várhatók. 
    
Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője ezzel kapcsolatban pénteken az MTI-nek azt mondta: jövőbeni nyomozati cselekményekről nem tájékoztatják a nyilvánosságot. Azt azonban közölte, hogy eddig nem történt egyesítés és a gyanúsítottak száma továbbra is tizenkettő. 
    
A Népszava információi szerint a Budaházy-csoportot - egyebek mellett - a Hollán Ernő utcai jegyiroda felgyújtásával, Csintalan Sándor műsorvezető bántalmazásával, valamint a szabadszállási buszrobbantással is gyanúsítják. Fazekas Géza ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ezekben az ügyekben nem történt gyanúsítás. 
    
A napilap szerint a terrorszervezet számlájára írják a tavaly nyáron a budapesti meleg szórakozóhelyek ellen elkövetett benzinpalackos támadásokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!