Belföld

2011.03.06. 12:54

Mesterházy: az MSZP feladata az egyenlőtlenség ellen küzdeni

Az MSZP egyik fő feladata, hogy az ellen az esélyegyenlőtlenség ellen küzdjön, amely a nőket is érinti - mondta Mesterházy Attila pártelnök az MSZP nőtagozatának nőnapi ünnepségén vasárnap Budapesten.

MTI

Elmondása szerint az egyenlőtlenségek csökkentése mellett feladatuk a szabad választás lehetőségének biztosítása is. Úgy vélte, azért is van nagy gond Magyarországon, mert a kormány nem ebbe az irányba indult el. Nem csökkentik a társadalmi különbségeket, és támadják azokat, akiktől nem várhatnak szavazatot. "Undorító és elfogadhatatlan, amit tesznek" - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta, nem elégednek meg azzal, hogy egy kormány ellenzéke legyenek, a politikai rendszerváltás ellenzéke is szeretnének lenni, mert ha ezt a kormány véghezviszi, azzal a magyar nemzet veszíteni fog.
   
Kitért arra is, hogy az MSZP-nek meg kell újulnia, s ha ezt megteszik, akkor 2014-ben kormányzó pártként térhetnek vissza.
   
Gurmai Zita, az MSZP nőtagozatának elnöke nőnapi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy sokat javult a nők helyzete az elmúlt száz évben, de van még mit tenni az egyenlőtlenség csökkentéséért. Példaként említette, hogy uniós szinten a férfiak 18 százalékkal keresnek többet, mint a nők. Megjegyezte, hogy a magyar parlamentben mindössze kilenc százalék a nők aránya.
   
A jelenlegi helyzetről szólva az EP-képviselő elmondta, hogy a jobboldal támadást indított a kiszolgáltatottak, a jogfosztottak, a társadalmi szolidaritás, az emberi méltóság ellen. Ez a modern Taigetosz a problémák megoldására - jelentette ki, hozzátéve: nem attól lesz biztonságban a társadalom, ha bezárják a nőket, és jogfosztottá teszik őket.
   
Tabajdi Csaba, a párt EP-delegációjának vezetője az ünnepségen azt mondta, az elmúlt száz évben a nőmozgalom megtalálta a maga küldetését, és a magyar szocialista nőmozgalom a legnépesebb, legszervezettebb, legütőképesebb ereje a pártnak. A képviselő is hangsúlyozta, hogy sokat kell még tenni az egyenlőségért, de nem a férfiak, hanem a férfiuralom ellen kell küzdeni.
   
Az MSZP nőnapi ünnepségén a nőtagozat által alapított közéleti díjat Garas Dezső színművész és Heller Ágnes filozófus vette át; Kovács Kati Liszt Ferenc-díjas énekes, előadóművész később veszi át az elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!