Belföld

2015.11.20. 09:47

Miért van négy temetője a 450 fős Szakonynak?

Szakony – A mindössze 450 lakosú településnek négy temetője van. Ma már mindegyiknek az önkormányzat viseli gondját, a központi temető pedig városi viszonylatban is igényes.

Tersztyánszky Krisztina

A község két részből tevődik össze: Alsó- illetve Felsőszakonyból. Mindkettőnek vegyes, katolikus és evangélikus a lakossága. Így lehetséges, hogy az egyes településrészeken élő felekezeti közösségek külön temetkezési helyet alakítottak ki maguknak. Idővel, a vegyes házasságok miatt ez a felekezeti színezet egyre inkább háttérbe szorult ugyan, de a temetők fennmaradtak. Új sírhelyet már csak a legnagyobb, központi temetőben lehet váltani, rátemetkezés azonban még a többi sírkertben is lehetséges.

Fotó: Szendi Péter

Ahogy arról Farkas Gyula polgármester beszámolt, az önkormányzat közmunkások bevonásával valamennyi sírkertet rendszeresen karban tartja. A központi temetőre pedig különösen sokat költöttek az utóbbi időben. Új ravatalozó készült, előtte faszerkezetes, térkövezett fedett beállóval. Az épület hátuljánál urnafalat is kialakítottak. A sírkert területén feltöltötték a gödröket, az utakat kétévente apró kaviccsal leszórják. A korábbi dróthálót az utcafronton kovácsoltvas kerítés váltotta fel, a két felekezet hitét egyaránt szimbolizáló kereszt mintázattal. A sírkertbe látogatók kényelmét parkoló, kerékpártároló és közvilágítás is szolgálja.

A falu első emberének további tervei is vannak: az oldalsó kerítés mellett is kivágják az elöregedett fákat, helyettük tujasort ültetnek.

Címkék#Szakony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!