Belföld

2016.12.08. 19:30

Migráns-ügyben nincs alku

Budapest - Az unió migránspárti erői áttörésre készülnek az Európai Tanács jövő pénteki ülésén, de a magyar kormány kitart a kötelező befogadást elutasító álláspontja mellett akkor is, ha ezzel egyedül marad - hangsúlyozta Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Osváth Sarolta

Brüsszel sarokba akarja szorítani Magyarországot december 16-án, amikor az Európai Tanács a bevándorlás ügyét tárgyalja - mondta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint a kormánynak sem lehetősége, sem szándéka nincs, hogy jóváhagyja a kötelező szétosztást. Megköti a kezét a referendum 3,3 millió szavazata, a parlament és az Alkotmánybíróság döntései, valamint 2500 önkormányzat határozata. Magyarország ragaszkodik ahhoz is, hogy a határvédelemre fordított 150 milliárd forintot a szolidaritás teljesítéseként tudják be nekünk. Úgy vélte, Németország és a hasonló migráns párti tagállamok a következő hetekben ki akarják kényszeríteni a döntést. Megjegyezte, hogy újabban már nem a kvóta kifejezés, hanem a kötelező szétosztás és a kötelező szolidaritás szerepel az uniós dokumentumokban. Megerősítette, hogy az uniós többség és a magyar álláspont között áthidalhatatlan az ellentét, újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök végül élni fog vétójogával. A kormány ugyanis a héten tartott kétnapos, kihelyezett ülésén megerősítette, hogy csak az önkéntes mechanizmust tartja elfogadhatónak.

Lázár János ezt követően a kormányülés döntéseit ismertetve elmondta: elfogadják az ellenzék javaslatát, hogy hozzanak létre eseti monitoring bizottságot a 2007-13 közötti időszak EU-forrásainak felhasználásáról, emellett a parlamenti pártokkal egyeztetést kezdeményeznek a pályázati rendszer egyszerűsítéséről.

A közoktatásról romló eredményeket mutató PISA- felméréssel kapcsolatban Lázár János tájékoztatást adott arról, hogy a kormány Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét oktatási kerekasztal szervezésére kéri fel. Diskurzust kezdeményeznek az érintettekkel arról, hogyan kellene az oktatás tartalmán és a módszerein változtatni. A nemzeti alaptanterv társadalmi vitája januárra várható.

Újságírói kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: az idén év végén a kormány nem oszt jutalmakat, a költségvetési maradványt kizárólag fejlesztésre fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!