Belföld

2009.07.22. 05:59

Milliókat vonzott a század leghosszabb teljes napfogyatkozása

Varanaszi, Vuhan (Wuhan), Mumbai - Százmilliók figyelték az elsötétedő eget szerdán Ázsia-szerte, amikor megkezdődött a század leghosszabb teljes napfogyatkozása.

MTI



A közép-európai idő szerint 2 óra 30 perckor kezdődött napfogyatkozás az amerikai űrhajózási hivatal, 250 kilométeres folyosóban volt látható a 15 ezer kilométer hosszan, így a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában.

Hosszú sorok kígyóztak az indiai ősi szent város, Varanaszi útjain, hogy az emberek megmártózzanak a Gangesz vizében. Férfiak, nők és gyermekek hindu himnuszokat énekelve gázoltak át a folyón és imádkoztak a felhős égbolton felkelő naphoz.

A természeti jelenséget Bangladesben, Nepálban, Butánban, Mianmarban és a kínai Jangce menti nagyvárosokban, majd a Csendes-óceán térségében lehetett látni.

A közép-kínai Vuhan iparváros töltésein tömegek gyűltek össze, búcsút intve a nap utolsó ezüst sugarának, amint a városra ráborult a sötétség.

"Amint a bekövetkezett a teljes napfogyatkozás, sajnos, a felhők miatt nem tudtuk látni a napkoronát" - mondta Csen Csün (Zhen Jun), aki a napfogyatkozás miatt szabadnapot vett ki. Közép-Kínában azonban több szerencsével jártak a napfogyatkozásra kíváncsiak, mint a Sanghaj közelében fekvő tengerparti városokban, ahol a felhős ég és a eső helyenként teljesen eltakarta a napot.


Szádhuk, azaz hindu szent emberek védőszemüvegben nézik a teljes napfogyatkozást az észak-indiai Alláhábádban 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos országában megfigyelhető volt. A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot. (MTI/AP//Rajesh Kumar Singh)


Haris Bhatt, a bangalori Indiai Asztrofizikai Intézet dékánja elmondta: a XXI. század leghosszabb napfogyatkozása valóban fontos tudományos esemény volt, hiszen hosszú időtartama miatt bonyolult és komplex kísérleteket tett lehetővé.

A kínai tudósok kétdimenziós felvételek készítését tervezték a Nap 2 millió Celsius-fokot is elérő koronájáról, nagyjából másodpercenkét egy felvételt - mondta Bhatt.

A napfogyatkozás teljes időtartama 6 perc 39 másodperc volt a Csendes-óceán felett a NASA szerint. Legközelebb 2132-ben várható, hogy a Hold ilyen hosszú időre kitakarja a Napot. Indiában négy percig, Sanghajban mintegy 5 percig tartott a jelenség.

Indiaiak milliói vegyes érzelmekkel várták a jelenséget. Voltak, akik a napfogyatkozás idején a szent folyókban és tavakban fürödtek a jószerencsét várva. A csillagjósok szerint a természeti jelenség másoknak balszerencsét hoz. Sok várandós anya kérte az orvosát a szülés meggyorsítására vagy késleltetésére a komplikációk elkerülése érdekében.


Hívők mártóznak meg a Gangesz vizében az indiai ősi szent városban, Varanasziban a teljes napfogyatkozáskor 2009. július 22-én. Az évszázad leghosszabb teljes napfogyatkozása Ázsia számos országában megfigyelhető volt. A teljes napfogyatkozás során a Hold teljes árnyéka a Földre vetül, így a Hold a megfigyelő számára eltakarja a Napot. (MTI/EPA/HARISH TYAGI)


Indiában sok szülő nem engedte iskolába a gyermekét, mert a napfogyatkozás ideje egybeesett a reggelivel. Márpedig a hindu szokás szerint balszerencsés napfogyatkozás idején ételt készíteni.

Az ősi kínai kultúrában a napfogyatkozás természeti katasztrófákkal vagy császári család tagjainak halálával kapcsolatos ómen volt. Kínai illetékesek szerint nagy feladat volt meggyőzni a közvéleményt, hoy a városokban rendben fognak működni a szolgáltatások.

Az évszázad hatodik teljes napfogyatkozásának köszönhetően fellendült a turizmus a Távol-Keleten. A Cox és Kings utazási iroda charterjáratot bérelt, amely Újdelhiből repült 12,5 ezer méteres magasságban Bihar államba, a Nap felé eső 21 ülésre szóló jegyek 1200 euróért keltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!