Belföld

2009.05.08. 22:05

Mint a mesében: fröccs fakadt a szikvízkútból

Dombóvár - Első alkalommal fröccsöt ihattak az érdeklődők abból a művészi kivitelű szikvízkútból, amelyet pénteken avattak fel Dombóváron, egy helyi szikvízkészítő cég udvarán.

MTI

A borkút mintájára készült szökőkút Varga Gábor szobrászművész alkotása. A bronzra emlékeztető kerámiakút kisplasztikája Karászi Imre dombóvári szikvízkészítőt és Balogh Istvánt, a családi vállalkozást elindító nagypapát ábrázolja, kezükben szódás üveggel. A kutat egy baldachin háromágú váza övezi, amelynek tetején egy míves kivitelű szifonfejet formált meg a művész.
 
A Karászi Imre szódaüzemének udvarán álló alkotást Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója avatta fel, s egyben meg is kóstolta a kútból folyó fröccsöt. Mint mondta, a szökőkút a maga nemében egyedülálló; az első magyar szikvízkút az 1880-as években Óbudán készült el, vidéken nem épült hasonló.
 
A szökőkút felavatásával egy időben Dombóváron megnyílt a Szódavíz - egy magyar kultuszital című vándorkiállítás, amely 2004 óta járja az országot.
 
A tárlat Bánffi István szegedi szikvízkészítő több mint ezer színes szódásüvegeket tartalmazó gyűjteményéből mutat be mintegy félszázat. A látogatók emellett ipartörténeti dokumentumokat, reklámokat láthatnak a hazai szikvízgyártás fénykorából, a múlt század első feléből, valamint megismerhetik Jedlik Ányos munkásságát, akit a szódavíz feltalálójaként is számon tartanak.
 
A kiállítás június 22-ig hétfő kivételével naponta látogatható a dombóvári helytörténeti múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!