Belföld

2005.02.15. 14:30

Mit jelent az, hogy akkreditált?

Veszprém (tt) Akkreditált képzés, illetve akkreditált képzõintézmény olvashatjuk a hirdetésekben. Mit jelent ez?

Mórocz Zsolt

rn

Az akkreditáció önértékelésen alapuló minõségbiztosítási rendszert jelent, amely magában foglalja a kívánt minõséghez kapcsolódó követelmények meghatározását, továbbá ennek az értékelési rendszernek a leírását és mûködtetését. Az akkreditáció elnyerését idõnkénti minõség-ellenõrzés követi, illetve az akkreditációs feltételek fennállásának megerõsítése.

rn

Az intézmények akkreditációjának alapvetõ célja, hogy minõsíti a szolgáltatót, szavatolja a színvonalas képzést, ugyanakkor a szakemberek számára összehasonlíthatóvá teszi az intézményeket, mind a teljes intézményi mûködés, mind a szolgáltatott programok szempontjából. Mindez lényeges segítséget ad a felnõttképzés résztvevõi és finanszírozói az állami szervek (önkormányzatok, munkaügyi szervezetek), a gazdasági szervezetek, illetve az egyének számára, hogy megalapozottan válasszák ki, illetve támogassák az intézményeket.

rn

A felnõttképzési tevékenységet végzõ intézmények és a felnõttképzési programok akkreditációjának elvégzésére a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter létrehozta a Felnõttképzési Akkreditáló Testületet (FAT). A testület ellenõrzi az akkreditált felnõttképzést folytató intézmények felnõttképzési tevékenységét, és az ellenõrzés eredményéhez képest dönt az akkreditáció visszavonásáról. A FAT független szakmai testület, 17 tagból áll. Tagjait a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter kéri fel kétéves idõtartamra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!