Belföld

2011.04.13. 13:04

MTI: ingyenes hírek mellett fizetős szolgáltatások is lesznek

Történetének második legnagyobb átalakulásán megy át a Magyar Távirati Iroda - jelentette ki az MTI Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az Üzlet-e a média 2011-ben? című szerdai konferencián, Budapesten. Belénessy Csaba elmondta, hogy "megingathatatlan" a szándék az MTI közszolgálati tartalmainak ingyenessé tételére.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A Magyar Távirati Iroda 135 éves fennállásának második legnagyobb átalakulásán megy át. A cél az, hogy a közszolgálati csatornák egységes szerkezetben dolgozzanak - mondta a vezérigazgató.
   
Az MTI átalakítása a teljes munkafolyamat harmadánál tart. Az MTI gyártja és felügyeli a közszolgálati televíziók híradóit és a rádió krónikáját, április elejétől pedig egy helyszínről, a Kunigunda utcából sugározzák a Duna TV és az MTV híradóját. A tervek szerint két hónap múlva a Magyar Rádió Krónikáját is Óbudáról sugározhatják - közölte.
   
Belénessy Csaba szerint hosszú távon a legfontosabb vállalkozás az újmédia-szolgáltatás. Megkezdődött a hirado.hu hírportál kialakítása, amelynek négy aloldala lesz: az mtv.hu, a dunatv.hu, a radio.hu és az mti.hu. Az MTI ingyenessé tett híreit az mti.hu-ról lehet majd elérni.
   
A hirado.hu aloldalain, az mti.hu-t kivéve, nem lesznek hírek. A honlapokon bemutatkozó szövegek lesznek, illetve a látogatók onnan érhetik el az online műsorokat, a hang- és filmarchívumokat - tette hozzá.
   
Annak, hogy az MTI közszolgálati tartalmai nem lettek ingyenesek április elején, technikai oka van; a szándék "megingathatatlan" - mondta a vezérigazgató. Belénessy Csaba elmondta, hogy az MTI saját gyártású hírei, képei térítésmentesen hozzáférhetők lesznek, ami a napi hírkínálat 65-70 százalékát jelenti.
   
A más hírügynökségektől vett, illetve speciális, például elemző jellegű hírekért továbbra is fizetni kell majd. A szöveges anyagok archívuma bárki számára ingyenes lesz, a fotóarchívum szolgáltatásai viszont fizetősek maradnak - közölte az intézmény vezetője.
   
Az ingyenes hírek felhasználásának feltétele a regisztráció lesz, valamint a felhasznált híreknél forrásként kell jelölni az MTI-t. Az ingyenes tartalmakat reklám célra nem lehet majd felhasználni - mondta Belénessy Csaba.
   
A vezérigazgató kiemelte: azért döntöttek az ingyenesség mellett, mert a nemzeti hírügynökség elsődleges célja, hogy a hiteles információk mindenkihez eljussanak, a bevétel csak másodlagos.
   
Kiemelkedő alkotmányos érdek a tájékozódáshoz fűződő jog, ráadásul az MTI-s hírek árát az adófizető egyszer már kifizette. Az MTI évi 1,7 milliárd forintos kereskedelmi bevételéből 600-700 millió forint volt a piacról származó "friss pénz" - közölte Belénessy Csaba.
   
Arra a kérdésre, hogy miként pótolják az MTI kieső bevételeit, a vezérigazgató azt mondta: ha az MTI-nek szüksége lesz a kieső bevételekre, akkor a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól (MTVA) megkaphatja a pénzt.
   
Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója erre közölte: törvényben kötelezték az alapot arra, hogy az MTI munkavállalóinak éves bérköltségét, valamint a működéshez szükséges dologi költségeket biztosítsa.
   
Az MTI-nél kieső bevétel az alapnál hiányzik majd, de ezt figyelembe véve tervezték a költségvetést - tette hozzá.
   
A híradók gyártásáról Belénessy Csaba azt mondta, hogy szeretnének hallgatott, nézett, tisztességes hírműsorokat gyártani. Közölte: a legfrissebb mérések szerint a kiegyensúlyozottsággal kapcsolatban "minden igénynek megfelelnek".
   
Azt a híradót, amely nem közli tisztességesen a világ és Magyarország híreit, nem nézik - fogalmazott Belénessy Csaba. Kijelentette: a hírműsorokban dolgozó emberek többségét megtartják, mert nem az olcsóbb, hanem a hatékonyabb és gazdaságosabb működés az elsődleges cél. 

Címkék#hírek#MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!