Belföld

2012.07.24. 15:42

Naracssárga riasztás Vas megyében is: komoly zivatar jöhet

A várható heves zivatarok miatt Zala megye teljes területére és Vas megye jelentős részére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd délután; azokon a területeken 1-3 órán belül számítani lehet olyan zivatarokra, amelyeket viharos szél vagy jégeső kísérhet.

MTI

A heves zivatarok miatt Veszprém, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megye teljes területére, valamint Vas, Fejér, Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megye több térségére elsőfokú riasztást adtak ki. 
A Balatonnál és a Velencei-tónál másod-, a Tisza-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. 

Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méterre közlekedhetnek.

A heves zivatarok mellett többfelé felhőszakadásra is számítani lehet. A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: szerda éjfélig a Dunántúlon, a déli és középső megyékben területi átlagban összességében 20 milliméter feletti csapadék várható, de helyenként a heves zápor következtében akár 50-60 millimétert meghaladó eső is lezúdulhat rövid idő alatt. Északkeleten is lehet felhőszakadás (főként éjjel és szerdán), de ott ennek kisebb a valószínűsége - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára az ország valamennyi megyéjére kiadott első- vagy másodfokú figyelmeztetést a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.
A heves zivatarok miatt négy megyére - Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Békés -, míg a várható felhőszakadás miatt hét megyére - Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Somogy, Veszprém és Fejér - adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Utóbbi területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. 
Szerdán az ország jelentős részén várható, hogy a 24 óra alatt lehulló csapadékmennyiség meghaladja majd a 20 millimétert - olvasható a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!