Belföld

2012.10.14. 09:49

NAV: az EU-n kívülről online rendelt termékek vámkötelesek

Az Európai Unión kívüli országból interneten megrendelt áruk 22 euró értékig vámmentesek, e fölött azonban adófizetési kötelezettség keletkezik - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vám- és jövedéki szóvivője.

MTI

Az online kereskedelem terjedése miatt ma már sokan rendelnek külföldről különféle árucikkeket, és az év végi ünnepek előtt ez a tendencia jelentősen felerősödik. Az ilyen termékek behozatalának szabályai vannak, maleyek azonban kevésbé ismertek - fejti ki Suller György Attila vasárnapi közleményében.

Ha az áruk az Európai Unión kívülről, például Kínából, az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából érkeznek, azokat kötelező jelleggel vámkezeltetni kell. A megrendelt áruk beszállítása jellemzően postai, gyorspostai szolgáltató igénybevételével történik, így a vámkezelést a szolgáltató elvégzi a címzett nevében.

Adófizetési kötelezettség akkor keletkezik, ha az interneten megrendelt áruk értéke meghaladja a 22 eurót. Amennyiben a bejelentett áru értékével kapcsolatban kétség merül fel, úgy a valós áruérték megállapítása érdekében számla, átutalási megbízás, megrendelés benyújtása is megkövetelhető.

 A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes áruk behozatala korlátozás alá esik, hamis termékek például postai úton sem hozhatók be az országba, és nem vámkezelhetőek a kábítószerek. A gyógyszer hatóanyagot tartalmazó készítmények vámkezeléséhez a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) engedélye szükséges, a nemzetközileg védett növények és állatok, illetve ezekből készült vagy ezeket tartalmazó termékek pedig csak külön engedéllyel hozhatók be.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!