Belföld

2009.07.03. 15:13

Nem akarták fogadni a kórházak a targonca alá szorult férfit - A Fidesz vizsgálatot kér

Budapest - Az egészségügyi bizottság összehívását kezdeményezi a Fidesz a szerdán targonca alá szorult férfi mentése ügyében.

MTI

 Mikola István pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy szeretnék meghallgatni a szakminisztert, a tisztiorvosi szolgálat és az egészségbiztosítási felügyelet vezetőjét, valamint az érintett kórházak felelős irányítóit. A baji férfi munkahelyén szorult egy targonca alá és sajtóértesülések szerint több kórház sem akarta fogadni. A férfi életét vesztette.
    
Az első gond az, hogy a szaktárca a mai napig nem definiálta, mi az a súlyponti kórház - mondta Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke. Közölte: a tatabányai kórház egy súlypont kórház, ahol elvileg mindent el kell tudni látni.
    
A szakbizottságban vizsgálni kell majd, hogy a területileg illetékes kórház milyen alapon utasította el a sérült felvételét. Tatabányán a sérült állapotának a stabilizálására képeseknek kellett volna lenniük, ugyanis súlyponti kórházról van szó - hangsúlyozta a szakpolitikus.
    
Mikola István felsorolása szerint a kórházak elutasító indokai között szerepelt, hogy területileg nem hozzájuk tartozik a beteg, foglalt az összes műtő, nincs megfelelő hadra fogható ember, nincsenek felkészülve egy ilyen súlyos sérült ellátására, nem felvételes az intézmény, illetve hogy nincs helikopter-leszállópályájuk.
    
"Szervezetlenség, káosz mindenhol" - jellemezte az egészségügy állapotát a fideszes politikus az esettel összefüggésben.
    
Hangsúlyozta: azt várják majd az egészségügyi bizottságban, hogy a felelős vezetők írásban nyilatkozzanak a történtekről, és azt szóban fogalmazzák meg a testület ülésén.
    
Kérdésre válaszolva Mikola István közölte, "gyanítani lehet, hogy rendszerszintű hibákra utal (ez az eset)".
    
Túri Péter, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy sem a telefonálás, sem a szervezés nem okozott időveszteséget annak a baji férfinak a mentésekor, aki szerdán szorult a munkahelyén egy targonca alá: a mentőhelikopter nem körözött a beteggel a levegőben kórházról kórházra. Az ÁNTSZ is megerősítette ezt az információt.
    
A légi mentők közleményükben azt írják: "Időbe telt, míg a baji férfit kiszabadították a targonca alól, és az is, míg a helyszínen a legsürgősebb ellátásokat megkapta. A fogadó kórház keresése a betegellátás alatt zajlott, s a helybiztosítást az Országos Mentőszolgálat szolgálatvezető főorvosa végezte. Ennek megfelelően sem a telefonálás, sem a szervezés nem okozott időveszteséget, a mentőhelikopter nem körözött a beteggel a levegőben kórházról kórházra, mint ahogy az sem fedi a valóságot, hogy tehetetlenül a földön álltak volna a kollégáink. Mire a beteg állapotát stabilizálták, és fel tudtak vele szállni, addigra ismert volt a végleges fogadó kórház."
    
Csaba Károly, az ÁNTSZ Közép-Magyarországi Regionális Intézetének tiszti főorvosa közölte, hogy a férfit sajnos nem lehetett volna megmenteni, mert az élettel összeegyeztethetetlen sérülései voltak. Amikor a mentőhelikopter megérkezett, a férfi a helikopterből való kiemelésekor gyakorlatilag halott volt. Az életesélyei olyanok voltak, mintha a felső testére esik rá a targonca. Ezt nem lehet túlélni - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!