Belföld

2010.03.19. 16:00

Nem tudtak a magyar titkosszolgálatok az izraeli kémrepülőkről

Jogszabályellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról, az ügyben vizsgálat folyik - közölte Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

MTI

A Fidesz megdöbbentőnek tartja, hogy Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy más ország kémrepülőgépei repültek át Magyarország felett, és a Ferihegyi repülőtérnél különböző gyakorlatokat végeztek. A Jobbik felszólította Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy haladéktalanul rendelje magához Aliza Bin-Noun izraeli nagykövetet.

Szekeres Imre pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a katonai légügyi hatóság ismételt magyarországi felállítására tett javaslatot a kormányfőnek. A honvédelmi miniszter közlése szerint jogszabályellenesen nem értesítették a katonai titkosszolgálatokat az izraeli gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról, s ezért az ügyben vizsgálat folyik.
   
A honvédelmi miniszter azt is elmondta: csütörtökön szóban már megfogalmazta a katonai légügyi hatóságra vonatkozó javaslatát Bajnai Gordonnak, és elő is készíti az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatot, de ezt már csak az új Országgyűlés tárgyalhatja meg.
   
Kijelentette: az izraeli katonai gépek magyarországi repülési engedélyének kiadásáról nem értesítették a tárcát, valamint a polgári és a katonai titkosszolgálatokat sem. Hozzátette, ez utóbbi jogszabályellenes, ezért folyik vizsgálat az ügyben.
   
Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak kellett volna értesíteni a szolgálatokat.
   
Számítása szerint a jövő hétre készülhet el a vizsgálati jelentés.
   
Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteken újságírók előtt arról beszélt, megdöbbentőnek tartják, hogy az ország védelmének megszervezésére hivatott Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy más ország kémrepülőgépei repültek át Magyarország felett, és a Ferihegyi repülőtérnél különböző gyakorlatokat végeztek.
   
A politikus tűrhetetlennek nevezte, hogy egy ilyen eset után Szekeres Imre honvédelmi miniszter még mindig a helyén van
   
Szijjártó Péter kifogásolta, hogy - mint mondta - még ma is titkolják a magyar emberek elől: milyen céllal jöttek Magyarország légterébe ezek a külföldi kémrepülőgépek, milyen gyakorlatokat hajtottak végre, és vajon mi okból tették ezt éppen Magyarországon.
   
Úgy tűnik, hogy a HM felső vezetőinek egy része az elmúlt években a hon védelme helyett arra koncentrált, hogyan "tömje tele a zsebét mindenfajta korrupciós pénzekkel" - fogalmazott.
   
Arra a kérdésre, hogy a Fidesz szerint érdemes-e visszaállítani a katonai légügyi hatóságot - ahogyan arra Szekeres Imre pénteken javaslatot tett a kormányfőnek -, Szijjártó Péter úgy válaszolt: sokkal súlyosabb problémák vannak annál, minthogy szervezeti ügyekre lehessen fogni ezt a kérdést.
   
Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, hogy pártja álláspontja szerint teljesen lényegtelen, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság szerint az izraeli légierő ferihegyi gyakorlata a jogszabályoknak megfelelően történt-e. A kérdés az, hogy Izrael a gyakorlat helyszínéül miért Magyarország legforgalmasabb légi kikötőjét választotta, s erre hogyan kaphatott engedélyt a Honvédelmi Minisztérium tudta nélkül.
   
A Jobbik felszólította Bajnai Gordon miniszterelnököt, hogy haladéktalanul rendelje magához Aliza Bin-Noun izraeli nagykövetet, s a leghatározottabban követeljen választ arra a kérdésre, hogy az "izraeli fegyveres erők mióta és milyen rendszerességgel gyakorlatoznak a Magyar Köztársaság területén, illetve hogy ezek a gyakorlatok pontosan milyen célt szolgálnak".
   
A Jobbik a közlemény szerint azt is követeli, hogy a kormányfő azonnal tájékoztassa a lakosságot arról, hogy az elmúlt nyolc évben milyen katonai megállapodásokat kötött a szocialista kormány Izraellel. Számoljon be a kormányfő arról, hogy ezekben a szerződésekben a zsidó állam fegyveres erői számára milyen felhatalmazást adott arra, hogy azok Magyarország területén tartózkodjanak és katonai-rendészeti műveleteket hajtsanak végre.
   
A Magyar Nemzet csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszálló pályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.
    
Csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett az ügyben.
   
Aliza Bin-Noun, izraeli nagykövet a hírek közreadását követően az MTI-nek azt mondta: nem kémrepülők jártak Magyarországon, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, s korábban is történt már ilyen.
   
Az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen rutinfeladatot hajtottak végre a gépek szerdán Magyarországon, a nagykövet azt mondta: nem tudja megmondani a gyakorlat célját és pontos időpontját sem, mert "nincs beavatva a részletekbe". A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.
   
A küldetést a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélyezte. A gyakorlatnak megfelelően a magyar külügyminisztériumon keresztül intézték az ügyet, rajtuk keresztül kértek engedélyt az illetékes hatóságtól és a külügyi tárca továbbította az NKH jóváhagyását - mondta a nagykövet.
   
A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt - tette hozzá.

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!