Belföld

2011.02.09. 18:45

Nem zavartalan az együttműködés Vas megye és Burgenland között

A Rába habzás, valamint a szemétégető miatt nem zavartalan a politikai együttműködés Vas megye és Burganland között.

Erős D. Zoltán

- A napokban a Németújvár közelében lévő Lovászodon megbeszéléseket  folytattam burgenlandi prominens személyiségekkel, mondja Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. - A találkozón jelen volt  a tartományfőnök helyettes, valamint a környező települések polgármesterei.  Ez is azt mutatja, hogy bár  öt évvel ezelőtti Rába habzás, valamint a szemétégető ügye kicsit  lejegelte  Vas megye és  Burgenland között a kapcsolatrendszert.

Azért  alulról jövő kezdeményezések eredményeként egyre erőteljesebb az együttműködés. Ebben szerepe van annak is, hogy  valamennyi közút, amely átvezetett a határon, újra  járható, ami jelentősen megkönnyíti a kapcsolatok építését. 

A Burgenlandban megkezdett együttműködési tárgyalások Vas megyében folytatódnak, miután Franz  Steindl    elfogadta a Vas Megyei Közgyűlés elnökének a meghívását. A megbeszélések központi témája a közlekedés lesz: a  tervezett közúti és vasúti fejlesztésekről egyeztetnek majd. Szó lesz még a 8-as, a 86-os, a 87-es utakról, az M9-essel kapcsolatos tervekről.  

Ez utóbbi politikai szempontból közelebb hozhatja majd egymáshoz Szombathelyt és Kismartont is. Erősíthetné a térségi kapcsolatot a tervezett régi-új vasúti összeköttetések visszaállítása is. Amíg Burgenland diktátumként  kívánja Vas megyére ráerőltetni a szemétégető ügyet, Kovács Ferenc szerint nem várható legfelső szintű találkozó  Vas megye és az osztrák tartomány között.

Vas megye helyzetét  bizonyos fokig erősítheti az, hogy a jövőben megvalósuló, határon átnyúló projektekhez szükséges saját forrás biztosításához támogatást nyújt majd a kormány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!