Belföld

2005.02.08. 11:49

Népszerûek az informatikai és menedzseri kurzusok is

Székesfehérvár (ma) A munkaügyi központok mellett ma már a fõiskolák, egyetemek is tartanak OKJ-s bizonyítványt adó képzéseket. Ezek a kurzusok többnyire a munkaerõpiaci igényekhez igazodnak.\r\n

Mórocz Zsolt

rnrn

Napjainkban egyre több fõiskolán és egyetemen indítanak nem iskolarendszerû felnõttképzéseket. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Fõiskolai Karán is mind jelentõsebb szerepet töltenek be ezek a képzések. A fõiskola fehérvári karán a képzések két típusát különböztetik meg.

rn

Az egyik a diplomát vagy másoddiplomát adó szakjaink, ezek iskolarendszerû képzés keretében folynak. A posztgraduális oktatásban szakmérnöki képzések vannak, földügyi informatikai, térinformatikus, ingatlan kataszter és építési geodézia képzésünk van mondta Szepes András, fõigazgató-helyettes. Másik csoportját a rövid, 500 órás kurzusok és a 2-3 napos tanfolyamok képezik. Az OKJ-s képzéseink középfokú végzettségûeknek szólnak, itt térinformatikai-menedzseri képzések vannak, valamint feladatunk a földhivatali dolgozók továbbképzése. A rövid tanfolyamaink többnyire közalkalmazottaknak, köztisztviselõknek szólnak, a térinformatikai ügyintézésben és a döntéshozatalban szerezhetnek gyakorlatot, új ismereteket a hallgatók. Összesen évente 200-250 hallgató vesz részt felnõttképzésben.

rn

A Budapesti Mûszaki Fõiskola Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának fõigazgatója Lõrincz Péter elmondta, a fõiskola fehérvári intézetében szakmérnöki tudást szerezhetnek a másoddiplomás képzést elvégzõ hallgatók, OKJ-s képzésben csak a hálózati szakmérnök szakot végezhetik a hallgatók, a kurzus elvégzéséhez a laborgyakorlat szükséges, ezért csak 10-12 hallgató van egy évfolyamon.

rn

A Kodolányi János Fõiskola folyamatosan bõvülõ képzési palettáján nem csak diplomát és másoddiplomát adó képzések vannak, ma már nyelvtanfolyamokat és saját nyelvvizsgát szerveznek, ECDL képzéseket tartanak és szakmai képesítõ tanfolyamokat is tartanak. Idegenforgalmi és szálloda szak, marketing- és reklámmenedzseri, valamint PR kurzusok, számítástechnikai és magasabb szinten gazdasági informatikusok képzése folyik.

rn

A Dunaújvárosi Fõiskolát is többrétû képzési struktúra jellemzi. Lak Gyöngy elmondta, a fõiskolán tartanak érettségire és felvételire felkészítõ tanfolyamokat, alapfokú hegesztõ képzést, középfokú OKJ-s bizonyítványt adó általános menedzseri tanfolyamot és emeltszintû szakképesítést adómérlegképes könyvelõképzést is. Emellett különbözõ szintû számítástechnikai kurzusokra is lehet jelentkezni, melynek elvégzésével alap-, közép vagy éppen emeltszintû bizonyítvány szerezhetõ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!