Belföld

2011.08.29. 17:39

Oktatási kerekasztal létrehozására szólít az MSZP

Oktatási kerekasztal létrehozására szólítja fel a kormányt az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt szorgalmazta, hogy a kabinet állítsa le az oktatási rendszerrel összefüggő jogszabályok elfogadtatását, valamint a már folyamatban lévő és meghozott intézkedéseit.

MTI

Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján azt szorgalmazta, hogy a kabinet állítsa le az oktatási rendszerrel összefüggő jogszabályok elfogadtatását, valamint a már folyamatban lévő és meghozott intézkedéseit - így a forráskivonást és a pedagógusok óraszámának emelését - mindaddig, amíg a szocialisták elképzelése szerint a kormány, a pártok, a szakszervezetek és a fenntartók képviselőiből, illetve szakemberekből álló nemzeti oktatási kerekasztal nem alakítja ki azokról az álláspontját.

Moratóriumot hirdetne az MSZP az iskolaátadásokra is, megítélésük szerint ugyanis nem látni pontosan, hová vezet, hogy egyre több oktatási intézmény kerül egyházi fenntartásba, továbbá kapkodónak ítélik az államosításra vonatkozó szándékot is.
   
A kerekasztal szükségességét az MSZP elnök-frakcióvezetője azzal magyarázta, hogy az oktatási rendszer átalakítása átfogó stratégiát igényel, összhangot kell teremteni az új közoktatási és felsőoktatási törvény tervezete, a szakképzési törvény módosítása, az alapfokú oktatást állami feladattá nyilvánító önkormányzati törvényjavaslat, valamint a Széll Kálmán Terv intézkedései között, és egyeztetni kell várható hatásaikról.
   
Az MSZP emellett kivizsgáltatná azt is, hogyan fordulhatott elő, hogy egyes önkormányzatok elköltötték az ingyenes tankönyvekre szánt állami pénzt.
   
A szocialista politikus kijelentette, mára bebizonyosodott, hogy a Fidesz az elmúlt években becsapta a pedagógustársadalmat, a tanárok erkölcsi és anyagi megbecsülését ígérő szlogenekből semmi sem valósult meg, pénzt vontak el az oktatási rendszertől, nincs béremelés, pedagógusokat bocsátanak el és új iskolák megnyitása helyett "az államosítás ki nem mondott célja az, hogy iskolákat zárjanak be anélkül, hogy a helyi közösséggel egyeztetni kellene". Mindez az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezet Mesterházy Attila szerint.
   
Arra az újságírói felvetésre, hogy Lázár János Fidesz-frakcióvezető a választási rendszer átalakítására vonatkozó javaslatuk benyújtására biztatja az ellenzéki pártokat, az MSZP elnöke úgy reagált: kíváncsian várják, hogyan dönt ezekről a kérdésekről a kormánypárt elnöksége és parlamenti képviselőcsoportja. "Megvárjuk azt a megbeszélést, aztán utána meglátjuk, hogy mi milyen javaslattal, akcióval készülünk" - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!