Belföld

2010.10.25. 15:38

Október 23.: Különleges hangulatú múltidéző est Alsóőrben

Alsóőrben (Unterwart) összegyűltek a magyarok, s egy irodalmi, történelmi esten idézték fel az aradi vértanúk, 1956, valamint két jeles burgenlandi személyiség emlékét.

Némethy Mária

Az alsóöri Öreg iskolában a magyar történelem októberére, a 120 esztendeje Vasvörösváron született dr. Komjáthi  Schwartz Elemér egyetemi tanárra, és a 90 esztendeje született, sokak által jól ismert hajdani alsóőri plébánosra, dr. Galambos Ferenc Iréneuszra emlékeztek.

Különleges hangulata van ezeknek a múlt idéző magyar esteknek Alsóőrben. Dr. Radics Jenőné nyugalmazott gimnáziumi tanár narrátorként most is élvezetesen beszélt a magyar történelemről, az örömöt és bánatot egyaránt hozó októberről. Először az aradi vértanúk, majd 1956 forradalmának emlékét idézte. Közben az Alsóőri Magyar Intézet (UMIZ) irodalmi csoportjának 21 tagja verseket szavalt, a közönséggel együtt énekelt.

Az 56-os emlékműsor után a  nyugalmazott pedagógus egykori egyetemi tanára, a nyolc  gyermekes tanítócsaládban született Komjáthi Schwartz Elemér alakját idézte fel. A vasvörösvári (ma Rotenturm) születésű Komjáthi Schwartz Elemér cisztercita szerzetes, egyetemi tanár volt Budapesten. A német nyelvű magyarországi nyelvjárásokat tanulmányozta, ő nyitotta meg a Német Néprajzi Intézetet.

Az est második részében a közkedvelt alsóőri plébánosra, Galambos Iréneuszra emlékeztek a jelenlévők.      Negyedszázadon keresztül volt Alsóőr plébánosa a magyar származású lelkész, aki 1977 és 2002 között teljesített itt lelkipásztori szolgálatot. Burgenlandi évei alatt sokat tett a tartományban élő magyar népcsoportért, többek között neki köszönhető az Alsóőri Magyar Intézet létrehozása is. Alakját sok humorral idézték meg a jelenlévők. 
 
Ezen az esten a  burgenlandi magyarok körében is szóba került a vörösiszap károsultjainak megsegítése. Egy Devecserben élő családot segítenek, gyűjtést szerveztek.

Az estre több résztvevő érkezett Szombathelyről is. Köztük díszvendégként köszöntötték dr. Takácsné dr. Tenki Máriát, Szombathely megyei jogú városi képviselőt, a kulturális, civil és külkapcsolatok tanácsnokát, aki elmondta: sorra látogatja a határon túl élő magyarokat, kapcsolatokat épít ki szervezeteikkel. 

   
  
   
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!