Belföld

2010.08.30. 13:49

Orbán: bátrabb, kezdeményezőbb külpolitikára van szükség

Orbán Viktor szerint az eddiginél bátrabb, kezdeményezőbb külpolitikára van szükség. A magyar kormányfő a hétfői külképviselet-vezetői értekezleten azt mondta, a kormányváltás után Magyarországon szinte mozdíthatatlanul stabil politikai élet jött létre a centrista kormánypárt vezetésével.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Martonyi János külügyminiszter hangsúlyozta, a jövőben a nagykövetek teljesítményét az alapján is mérik, hogy a helyi sajtókban megjelenő, "Magyarországot becsmérlő hírekre" miként reagálnak. Az értekezlet vendége, Alexander Stubb finn külügyminiszter Magyarország közelgő soros unió elnökségéről szólva kiemelte, a sikeres EU-elnökség legfontosabb záloga a nemzeti egység.

Orbán Viktor a nagykövetek előtt úgy fogalmazott: 2010 különleges év a magyaroknak, mert Európában is ritkának számító nemzeti egységet hoztak létre, az emberek visszaszerezték az önrendelkezés képességét. A miniszterelnök szerint a diplomaták számára e politikai változás jelentősége elsősorban az, hogy Magyarország visszanyerte hangját. "Egy olyan radikális erőviszony-változás történt Magyarországon, amely az önök számára megteremti (...) az újrakezdés lehetőségét" - mondta a misszióvezetőknek.

A kormányfő hangsúlyozta, napjainkban olyan új világrend alakul, amelyben bizonyos képességek felértékelődnek, ezért mindenekelőtt gyorsaságot, reagálóképességet és intelligenciát vár a diplomatáktól.

Mint mondta, a válság valójában egy új világrend létrejöttének - Magyarország és Európa számára kedvezőtlen - gazdasági kísérőjelensége, ezért a kabinet célja nem a válságkezelés, felfogásuk szerint ugyanis a krízis végén a világ nem olyan lesz, mint előtte volt.

A külpolitikáról szólva hangsúlyozta, a szuverenitás gondolata mindig meghatározó elem volt, de a külpolitikai önrendelkezésnek "elértük a maximumát". Ezért a külpolitikának nem a külső önrendelkezés növelése a célja, hanem új együttműködési hálózatok kialakítása.

A kormányfő kiemelte: az ország jelenlegi egységéből fakadóan szinte mozdíthatatlanul stabilnak tűnik a következő évekre a magyar politikai élet.

Hozzátette: Magyarországon a kétharmados, "európai mércével is hatalmas" és egységes kormánytöbbség mellett egy radikális baloldali - volt kommunista, magát húsz éve szociáldemokratává alakítani kívánó - párt és "egy nagyon radikális" jobboldali párt képezi az ellenzéket, és ezek a radikalizmusok magától értetődően centrumpozícióba helyezik az értékalapú, kereszténydemokrata kormányt.

Arra is kitért, hogy a kabinet a legegyértelműbben állást foglal a kirekesztéssel szemben. A politikai szélsőségesség, a kirekesztés és az antiszemitizmus megengedhetetlen, a kormány minden ilyen jelenséget "azonnal kritika alá vesz, megtámad, visszaszorít és megsemmisít" - jelentette ki.

A miniszterelnök szerint a kormány megalakulása óta eltelt három hónap után kijelenthető, hogy sikerült helyreállítani a jogállamiságot. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott: "Az eddiginél sokkal bátrabb, támadóbb jellegű, kezdeményezőbb - azt hiszem, az önök nyelvén ez a jó kifejezés - külpolitikára van szükség".

Kijelentette: ennek a bátor és kezdeményező szemléletnek kell érvényesülnie a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokon is. Rámutatott, hogy Magyarországnak érdeke volt a valutaalappal kötött megállapodás, ellenkező esetben a magyar gazdaság összeomlott volna. Hangsúlyozta azonban, hogy az kölcsönszerződés volt, nem gazdaságpolitikai együttműködés; azt az Európai Unióval kell kötni - emelte ki.

Azt mondta, a kormány célja, hogy Magyarország legyen a térség legversenyképesebb gazdasága. Mint kifejtette, az új világrendben a gazdaságilag mindinkább háttérbe szoruló nyugati világnak "kiegyezést" kell kötnie Oroszországgal.

Martonyi János külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Közép-Európa sikerrel vészelte át az elmúlt évek gazdasági válságát, az unió új tagállamainak együttműködése pedig erősödött a közelmúltban. 

A világsajtóban megjelenő hírekkel ellentétben a közép-európai országok között nemcsak konfliktusok vannak, hanem szoros együttműködés is - mondta a miniszter, hozzátéve, ez az együttműködés a jövőben erőteljesebb, "tágabb és több irányú" lesz. Mindemellett a Közép-Európa-politikát alapvetően meghatározza a "nemzetpolitikai dimenzió" is - emelte ki. Hasonlóan fontos a transzatlanti kapcsolatrendszer is a tárcavezető szerint.

A külképviseletek legfontosabb feladata Magyarország megítélésének javítása, az elmúlt években ugyanis az a kép alakult ki, hogy "az elveszített presztízs országa" - mondta a tárcavezető. Véleménye szerint ebben a belső vitáknak, konfliktusoknak is szerepük volt. 

Mint kiemelte, a jövőben a nagykövetek teljesítményét az alapján is mérik, hogy a helyi sajtókban megjelenő, "Magyarországot becsmérlő hírekre" miként reagálnak. Martonyi János hangsúlyozta: a külpolitika lényeges része az ország politikájának, és nagyon fontos, hogy az alapvető stratégiai kérdésekben nemzeti konszenzus legyen. Hozzátette, a legutóbbi kormányváltás a szokásosnál nagyobb változást hozott, ennek - mint mondta - az elmúlt nyolc év kudarca az oka. Emiatt a külpolitika általános megújulására van szükség - jelentette ki.

A tanácskozás külföldi vendége, a finn diplomácia vezetője Magyarország 2011 első felében esedékes uniós elnökségével kapcsolatban azt mondta, az EU-elnökség a legjobb időszak minden kormány számára, a kisebb vagy közepes országok pedig nagyobb jelentőséget nyernek. Alexander Stubb kiemelte, hogy a sikeres EU-elnökség legfontosabb záloga a nemzeti egység. Arra is kitért: a politikusokat minden szinten be kell vonni az elnökségbe, függetlenül attól, hogy milyen politikai nézeteket vallanak.

Mint mondta, úgy érzékeli, hogy Magyarország jól felkészült az elnökségre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!