Belföld

2010.12.10. 16:47

Orbán Rigából: 2011 elején érezhető gazdasági sikerek jönnek

Orbán Viktor szerint 2011 első negyedévében már láthatóak lesznek a siker jelei annak a nem szokványos gazdaságpolitikának a nyomán, amelyet a kormány folytat. Úgy fogalmazott, a leminősítéseket felminősítések fogják követni.

MTI

A magyar miniszterelnök ezt pénteken Rigában mondta, sajtótájékoztatón, miután tárgyalt Valdis Dombrovskis lett és Andrus Ansip észt kormányfővel.
   
Orbán Viktor újságírói kérdésre kifejtette: a magyar gazdaságnak nagyon sok problémája volt az utóbbi években. Rámutatott, kormánya minden erejével arra koncentrál, hogy Magyarországnak sikerüljön kikerülnie az államadósság csapdájából. A gazdaságpolitika középpontjában a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés beindítása áll - tette hozzá.
   
A miniszterelnök hangsúlyozta, mindezt nem szokványos, hanem speciális eszközökkel igyekeznek elérni, és úgy vélte, a hitelminősítők is elismerik majd ennek a gazdaságpolitikának a sikerét. A leminősítéseket felminősítések fogják követni - fogalmazott, utalva ezzel a Moody's Investors Service hitelminősítő Magyarországot érintő közelmúltbeli döntésére.
   
Mindezek alapján Orbán Viktor arra számít, hogy 2011 első negyedévében már láthatóak lesznek kormánya gazdaságpolitikája sikerének jelei.
   
Az újságírók, ahogyan délelőtt Vilniusban, délután Rigában is rákérdeztek a magyar kabinet és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) viszonyára, amellyel kapcsolatban a miniszterelnök megerősítette: alapvető vita van a kormány és a jegybank között, gazdaságpolitikai elképzeléseik ugyanis alapjában nem egyeznek.
   
A lett és az észt kormányfővel közösen folytatott tárgyalásról szólva Orbán Viktor rámutatott, hogy a három országnak sok a közös vonás a történelmében.
   
A megbeszélés egyik fő témája volt az euró bevezetésének kérdése, amellyel kapcsolatban emlékeztetett, az észtek 2011. január 1-jével bevezetik a közös pénzt, s reméli, Magyarország is csatlakozhat belátható időn belül az eurózónához. Ehhez a még szintén nem eurózónatag letteknek is sok sikert kívánt.
   
A sajtótájékoztatón a lett miniszterelnök elmondta, a találkozónak beszéltek Horvátország EU-csatlakozásáról, a schengeni övezet kibővítéséről, valamint a közös agrárpolitikáról is. Meghallgatták továbbá a gazdasági válság kezelésének magyar tapasztalatait.
   
Orbán Viktor Vilniusból érkezett a lett fővárosba, Rigába. A magyar miniszterelnök a 2011 első félévében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogatott pénteken Litvániába és Lettországba.

Helmeczi Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!