Belföld

2009.06.04. 09:32

Orbán szerint ma vadnyugati közállapotok vannak hazánkban

VN - Felelősségre vonás a rossz kormányzati döntések miatt, fájdalom nélküli fordulat, munkahelyteremtés, csökkenő terhek ezt ígéri az EP-választás kampányában a Fidesz elnöke. Interjú Orbán Viktorral.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Feltéve persze, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nemcsak a most vasárnapi, hanem az országgyűlési választásokon is stabil többséget szerez majd. Orbán Viktor szerint az európai parlamenti választások közvetlen hatással lesznek a magyar belpolitikára, ezért  elsősorban a hazai kormányzat teljesítménye és a majdani kurzusváltás mikéntje áll a Fidesz-kommunikáció középpontjában. Kedden zalai kollégánk a Zalai Hírlap és a Vas Népe számára kért interjút a Fidesz elnökétől.

Ön a közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott a minap: más hangon szól majd június 8-án, ha szoros Fidesz-győzelem születik, és más hangon, ha elsöprő többséget szereznek az EP-választáson. Nem értékelik túl a vasárnapi voksolás hazai következményeit?

Magyarország ma kudarcoktól szenved, és legyen szó családról, magánemberről vagy az egész ország közösségéről, mindenki e kudarc okait keresi. S mivel a kudarcokat a rossz kormánypolitika okozta, a választás az elmúlt hét év kormányzati teljesítményről is szól majd.

De valóban számolnak még előrehozott választással? Sokak szerint a Fidesznek kényelmes, ha a kormány elvégzi a piszkos munkát, és a következő választásokig egyensúlyba hozza az államháztartást.

Az elmúlt hetek igazolták: minél tovább marad hivatalban a Bajnai-kormány, az ország annál rosszabb állapotba kerül. Teljesen más úton kell elindulnunk, ha a válságot kezelni akarjuk; megszorításokkal, a fogyasztás visszafogásával, adóemelésekkel és a gazdaság megfojtásával nem lehet eredményt elérni. A magyar gazdaságnak nem pénzügyi, hanem reálgazdasági problémái vannak: az a baj, hogy hiányzik egymillió munkahely, és amíg ezeket nem hozzuk létre, addig minden pénzügyi egyensúly, ami kialakulhat egy-egy megszorítással, csak átmeneti lehet. 



Fotó: Kiss Teodóra

Milyen változást ígérnek önök? Nem lesz vér, verejték? Hiszen ha valóban csak romlik az ország helyzete, szükség lesz a tűzoltásra. Terveznek megszorításokat?

Munkahelyteremtő lépéseket tervezünk. Először is azt tapasztalják majd az emberek, hogy az összes felesleges bürokratikus kényszer, ami ma nyomasztja a vállalkozókat és a munkavállalókat, radikálisan csökkenni kezd, már az első naptól. Emellett érzik majd, hogy a politikába visszatért a felelősség, tehát az elvégzett munkáért, az elkövetett hibáért felelősséggel kell tartozni, és lesz felelősségre vonás is. Nem lehet annyiban hagyni az ügyeket, amelyekben eltűntek a közpénzek...

A felelősségre vonásról sokunknak eszébe jut Keller László közpénzügyi államtitkár szerepe 2002 után: az MSZP kormányra kerülésével az ő feladata lett a fideszes ügyek vizsgálata. Akkor önök rendkívül sérelmezték ezt az eljárást, a sok feljelentést.

Mi törvénytisztelők vagyunk, ezért az elszámoltatás szigorúan alkotmányos keretek között marad. De visszatérve az előző kérdésre: csökkentjük az adóterheket, átláthatóvá alakítjuk az adórendszert, majd a családok életét megkönnyítő támogató intézkedéseket hozunk. Biztosítani fogjuk, hogy aki tisztességesen dolgozik, tisztességes meg is tudjon élni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt nyilatkozta, a legnagyobb problémánk az államadósság. Ennek mértékét hogyan kívánják csökkenteni?

Eddig minden ország, amelyik gyors és nagyarányú adócsökkentést mert végrehajtani, fél éven belül a kisebb adókulcsokból több pénzt szedett be, mint korábban. A túladóztatott gazdaságnak az a tulajdonsága, hogy az adók látszólag magasak, mégis aki csak tud, kicsúszik alóluk, így a szürkegazdaság megnő. Magyarországon a nemzeti össztermék 25-30 százaléka ma a szürkegazdaságban van. Ha ennek csak a felét vissza tudjuk hozni az adózó gazdaságba, máris több a bevételünk. Tehát én az adócsökkentést bevételnövelő eszköznek tartom. A szlovákoknak és a románoknak mindenesetre bevált a módszer.

Apropó Szlovákia: odaát a kormányfőtől a szélsőjobboldalig sokan bírálták esztergomi beszédéért, amelyben a Kárpát-medencei magyarság érdekeit reprezentáló EP-képviselőket említett.

Ennek a konfliktusnak nem tulajdonítok jelentőséget., sokkal inkább kampányjelenségnek tartom. Ugyanakkor látszik, hogy egyes országok még mindig nem értik, miről szól az unió. Egy magyar képviselő nyilvánvalóan nemcsak a magyarországi magyarok, hanem minden magyar érdekét képviseli az Európai Parlamentben.

Talál kivetnivalót Áder János angoltudásában?
 
Mi magyarul szoktunk beszélni.

Világos, de az EP-ben kapcsolati tőkét építeni nehéz lesz magyar nyelven.

A magyar az Európai Unió egyik hivatalos nyelve, úgy gondolom tehát, meg tudják oldani a kommunikációt.

Az FAZ-nek adott interjújában Ön tett egy markáns kijelentést: a Vadnyugaton voltak olyan közállapotok, mint ma a magyar vidéken.

Igen, az egyre veszélyesebb bűnözésről beszéltem.

Valóban ennyire súlyos a helyzet?

Mit nevezünk vadnyugati állapotnak? Amikor az állam nincs jelen. Ez a helyzet Magyarországon: nincs rendőrőrs, nincs körzeti megbízott, miközben ezeken a területeken követik el a legtöbb bűncselekményt. Az államnak kötelessége, hogy származásra való tekintet nélkül minden magyar állampolgárnak garantálja a védelemhez való jogát. A közbiztonság, közrendvédelem területén radikális változásra van szükség.

Ez több rendőrt jelent?

Több rendőrt, jobban finanszírozott és irányított rendőrséget, és annak a tudatnak a kialakítását, hogy nincs kockázatmentes bűnözés. Szigorúbbak lesznek a büntetési tételek. Rendet, nyugalmat fogunk teremteni Magyarország minden szegletében. 

Van e struktúrában helye a Magyar Gárdának?

A Magyar Gárda azért jött létre, mert az állam e területekről kivonult. Ha az állam rendet tart, akkor semmiféle félkatonai szervezetnek nincs létjogosultsága.

Ön szerint a gárdisták belátják ezt, és önként levetik az egyenruhát?

Minden ilyen szervezetet a közigény tart életben. Amint nem lesz igény, megszűnnek.

A Fidesz ellenfélként kezeli a Jobbikot. A szellemiséggel nem értenek egyet, vagy konkurenciát látnak a pártban?

Ha az ország bajait orvosolni akarjuk, erős kormányra van szükségünk, ahhoz pedig stabil parlamenti többség kell. Tehát egy irányba érdemes szavazni, hiszen ha megint koalíciós kényszer jön létre a jobboldalon, akkor a munkánkat fele hatékonysággal tudjuk végezni. Ezért nekünk mindenki ellenfelünk, aki abban érdekelt, hogy a Fidesz gyengébb legyen. Én egyébként azt sem tartom természetesnek, hogy egy néhány százalékos párttal ennyit foglalkozzunk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!