Belföld

2011.01.29. 15:38

Óriási torlódás a záhonyi határátkelőnél

Kilencről húsz órára nőtt az Ukrajnába tartó kamionok várakozási ideje a Záhony és Csap közötti határállomáson szombat délutánra - közölte a rendőrség az MTI-vel.

MTI

A szomszédos országba tartó teherautóknak nap közben tovább lassult az átléptetése, így a reggeli 540 perc helyett már 1200 percet kell várakozniuk a határállomáson - mondta Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság sajtószóvivője.    

A torlódást - mint azt a vámhivatal illetékesei megerősítették - az ukrán hatóságok által elrendelt, megszigorított vámvizsgálat időigénye okozza.    

Az átkelőhelyre vezető 4-es számú főút záhonyi szakaszán szombat délutánra mintegy 600 kamion gyűlt össze, több kilométer hosszú a járművek sora. A gépkocsivezetőket a Magyar Vöröskereszt szabolcsi szervezete nap közben ivóvízzel, keksszel és forró teával látta el.    

Zolcsákné Józsi Erzsébet, a segélyszervezet kisvárda-záhonyi területi vezetője az MTI-nek elmondta: aktivistáik a határrendészek közreműködésével valamennyi várakozó kamiont felkeresték és forró teával, vízzel és keksszel látták el a sofőröket.    

Fülöp Gergely, a rendőrség szabolcsi szóvivője hozzátette: a gépkocsivezetők fegyelmezetten várnak sorukra az átkelésnél, eddig semmilyen gond nem adódott a hosszú várakozás alatt. A sofőrök közül sokan mondtak köszönetet a Vöröskereszt aktivistáinak a teáért és élelemért.    

Az ukrán vámvizsgálat szigorítása miatt egyébként nem csak a teher-, hanem a személyforgalomban is kialakult várakozás a Záhony-csapi, illetve a Tiszabecs-Tiszaújlak közötti határállomáson nap közben. A két átkelőhelyen egyaránt egy-egy órát kellett várakozniuk az Ukrajna felől Magyarországra érkezőknek.

OLDALTÖRÉS: Lengyelország miatt torlódnak a kamionok az ukrán határátkelőhelyeken







Lengyelország miatt torlódnak a kamionok az ukrán határátkelőhelyeken







Lengyelország miatt torlódnak a kamionok az ukrán határátkelőhelyeken







Lengyelország miatt torlódnak a kamionok az ukrán határátkelőhelyeken

Az ukrán-szlovák és ukrán-magyar határátkelőhelyeken azért alakultak ki az utóbbi napokban hosszú kamionsorok, mert az orosz és belarusz fuvarozási cégeknek nincs Lengyelország területére érvényes tranzitszállítási engedélyük, így a járműveik Ukrajnán át közlekednek – adták hírül szombaton ukrán internetes hírportálok.


A Holosz Ukrajini című ukrán napilap internetes kiadásának kárpátaljai beszámolója szerint a napokban a csapi és a szlovákiai nagymihályi vámhivatalok vezetői megbeszélést tartottak, amelyen az Ungvár-Felsőnémeti ukrán-szlovák határátkelőhelyen kialakult kamiontorlódás megszüntetésének feltételeiről egyeztettek. Dmitro Poliscsuk, a csapi vámhivatal vezetője a lapnak elmondta, hogy a szlovák féllel egyetértésben napi 100-ról 200-ra növelik mindkét irányban a kamionok átbocsátását, mert a határ mindkét oldalán közel azonos a helyzet.
 A jelentés szerint a határállomáson a szlovák fél megnövelte a rakományok vámkezelésével foglalkozó személyzet számát és megerősítette a műszaki feltételeket. Az ungvári határátkelőhely áteresztőképessége különben napi 200-300 kamion.
 Az Ukrinform hírügynökség tudósítása szerint az ukrán-szlovák határon rosszabb a helyzet, mint Záhonynál, mivel a Felsőnémeti-Ungvár átkelőhelyen jelenleg 30 órát kell várakozniuk a kamionoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!