Belföld

2010.10.01. 12:31

Őrizetbe vették Tasnádi Pétert

Kezdeményezte az őrizetbe vett Tasnádi Péter előzetes letartóztatását a rendőrség pénteken.

MTI

A Budapesti Rendőr-főkapitányság péntek kora délután közleményben tudatta: a szervezett bűnözés elleni osztálya csütörtök délután őrizetbe vette T. P. és Sz. T. budapesti férfiakat zsarolás bűntett és más bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. Az MTI korábbi értesülésével ellentétben önbíráskodást nem rónak Tasnádi terhére.

Az MTI úgy tudja, hogy Tasnádi Péter budai lakásában házkutatást tartottak, ezt a BRFK sajtóosztályán péntek kora délután megerősítették. "A nyomozás eddigi adatai szerint a két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2010. áprilistól szeptemberig több alkalommal, különböző sértettekkel szemben, súlyos fenyegetés kilátásba helyezésével, vélt vagy valós ügyek miatt pénzt követeltek, illetve tulajdonítottak el" - tartalmazza a rendőrségi közlés.

Mint írták, munkatársaik hosszú és alapos nyomozati munka eredményekét jutottak olyan adatok és bizonyítékok birtokába, amelyek alapján sor került a két gyanúsított őrizetbe vételére.

A két gyanúsítottat a BRFK műveleti osztály munkatársai Budapesten, Pesterzsébeten, a Topánka utca és Ady Endre utca kereszteződésénél, egy vendéglőben fogták el. A rendőrség előterjesztést tett a két gyanúsított előzetes letartóztatásának indítványozására.

Tasnádi Péterrel szemben 2004 októberében indított nyomozást a Nemzeti Nyomozó Iroda több bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. Tasnádit egyebek mellett azzal vádolták, hogy meg akarta öletni volt feleségét és annak élettársát, az utasítására anyósát leöntötték sósavval, valamint szintén az ő megbízásából több embert késeltek meg és autót gyújtottak fel - például 2002-ben annak a férfinak az autóját, akit először felesége megölésével megbízott. 

Tasnádi Pétert tavaly májusban a Fővárosi Bíróság elsőfokú, nem jogerős ítéletében hat év börtönbüntetésre ítélte, bűnösnek mondva ki a vállalkozót többek között visszaesőként elkövetett, két rendbeli emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, két rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében. A bíróság szerint Tasnádi Péter 2001-től - személyes sérelmei megtorlásaként és anyagi haszonszerzés végett - bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást, esetenként már a börtönből illegálisan kijuttatott levelekben, illetve telefonon. 

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és Tasnádi Péter is fellebbezett az ítélet ellen. A vállalkozó ügyvédje akkor azt mondta: ha ez az ítélet jogerős lenne, Tasnádi Péternek egy év két hónapot kellene a börtönben töltenie az előzetesben korábban már letöltött időszak miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!