Belföld

2009.02.23. 03:29

Őrületes menyegző

<b>Megyei körkép </b> - Rönkhúzást tartottak több vasi településen a hét végén. Szombathelyen az őriszentpéteriek, Kondorfán a helyiek tartottak vidám, bolondos esküvőt. A hóesés, a metsző hideg sem tudta a hagyományőrzők kedvét szegni.

Varga Nóra

A kisbíró tréfás rigmusokkal szórakoztatta az egybegyűlteket. A maskarások a gyermeknap megrendezésére 78 ezer, a tűzoltó-egyesület javára 105 ezer forintot gyűjtöttek össze. Jó hangulatú bállal zárult a rendezvény.

Szombathely Fő terén is rönkhúzást tartottak szombaton délelőtt. A Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága évek óta azzal a céllal tartja meg a farsangfarki mulatozást, hogy a szombathelyiek megismerjék a megye különböző farsangi népszokásait. Idén őriszentpéteriek húzták a rönköt. A maskarába öltözött násznép a Savaria Múzeumtól indult, az ifjú párt, Savanyú Emesét és Kancsali Oszkárt a Fő téren felállított színpadon adta össze az alkalmi pap és az anyakönyvvezető. A cigány asszonynak öltözött maskarások a menyasszony bugyijára és gyerekkelengyére gyűjtöttek. Az adományért cserébe fánkot és pogácsát adtak. A talpalávalót a Gyanta Banda húzta. A ceremónia végén elárverezték a szégyenfát, majd a menyecskével táncolhattak egy jót a járókelők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!